Nyomtatás

2018. július 11., szerda

Savanyúságok vegyesen

Minap kérdezte egy ismerősöm, van -e jóféle ecetes uborka receptem. Akkor jutott eszembe, hogy még nem is adtam közzé a jól bevált, szeretett savanyúságainkat :) Ez a recept idestova 30 éve van a füzetemben. Nagymamámtól származik, ő készítette így. Magam kb. 20 éve teszem el ezen leírás alapján a télire valókat. Nem minden évben készítem, van amikor nagyobb mennyiségben. Hideg helyen sokáig eláll, még jelenleg is van a két évvel ezelőtti adagból.



Hozzávalók:

3,5 liter víz
1/2 liter 20 %-os ecet
60 dkg cukor
5 evőkanál só
1 evőkanál borkénpor
ízlés szerint: egész bors, babérlevél, mustármag, koriandermag

A vizet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót, ecetet, fűszereket. Végén hozzáadjuk a borkénport, elkeverjük és a zöldségekre öntjük.

Tapasztalatok, tippek:

Nálam készült már vödörben, üvegben egyaránt. Ezt a levet használom csalamádénak és a vegyes zöldségekhez is.
Ez lehet káposztával töltött paprika, káposztával töltött almapaprika, almapaprika, uborka, zöld paradicsom,  dinnye, gyöngyhagyma, karfiol, cikkekre vágott fejes káposzta, répa. Ki mit szeret, azt savanyíthat.

A csírátlanított üvegeket ízlés szerint megtöltjük a zöldségekkel, ráöntjük a forró levet színültig. Lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni és mehet a kamra polcra. Személy szerint a pincében tárolom.

Nálam minimum 2 hónapot szokott érni az első kóstolás előtt.

Ebből a mennyiségből a minap egy db. 5 literes, 1 db. 3 literes és két 7 dl-es üveget töltöttem meg. Még egy kis lé maradt is.

A csalamádéhoz leszeljük a káposztát, uborkát, zöld paradicsomot, répát, paprikát. Sózzuk, állni hagyjuk fél órát. Ez idő alatt levet engedd, amit kinyomkodunk és úgy tesszük az üvegekbe.

Aki édesebben szeretné, készítheti kevesebb ecettel vagy ami kevesebb savat tartalmaz, esetleg több cukorral.

Család, ismerősök, kollégák körében is sikert aratott :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...