2015. október 11., vasárnap

Csavart zsemle


Csavart zsemle
Jaj Istenem ezek a szépségek! Elolvadok tőlük :) Pár napja akadtam a receptre, de nem gondoltam, hogy ma estére meg is tudom sütni. A hozzávalók közt író szerepel. Hol szerezzem be? Kitől? Hogy tudom házilag előállítani? Ezer kérdés kavargott a fejembe, aztán le is mondtam róla.
Történt, hogy szombaton osztálytalálkozón voltam. Az egyik társunk kisgazdaként dolgozik. Állatokkal foglalkozik, ebből eredendően tejjel, tejtermékekkel. És érdeklődtem Gábornál az íróról. Képzeljétek el, pár óra múlva már kaptam is egy nagy üveggel tőle :) Be kell valljam töredelmesen, hogy nagyon boldog voltam! Úgy örültem neki! És felajánlotta, hogy ha bármikor szükségem van rá, akkor csörgessem meg és postáz nekem egy palackkal :) Gábor nagyon finom sajtokat készít, abból kaptunk kóstolót is. Az étterem étlapján szerepelnek is a finomabbnál finomabb termékei. A történet pedig ott folytatódik, hogy ma megsütöttem ezeket a csodás, íróval készült zsemléket, gyönyörűek, isteni finomak lettek!
Elárulom nektek, Gábor ( Rétki Gábor ) Pilismaróton él, onnan származnak a finom termékei. Esztergomban saját üzletét is megtaláljátok. Azt mondják a joghurtja verhetetlen :)csavart zsemle


Hozzávalók:

25 dkg sima liszt
15 dkg világos rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1,5 teáskanál só
5 dkg vaj
2 dl szoba hőmérsékletű író
1 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor

Minden egy tálba teszünk, az élesztőt rámorzsoljuk. Az írót összekeverjük a vízzel és tésztát dagasztunk. Nekem kissé lágy lett a tészta, adtam hozzá kevés lisztet. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A tésztát nyolc részre osztjuk, felgömbölyítjük és 10 percet pihentetjük. Ezután egyesével ovális alakúra nyújtjuk, bevagdossuk. A két szélét megfogjuk és megcsavarjuk a tésztánkat, majd mint a brióst formázzuk és papírral bélelt tepsire tesszük. Ismét letakarva kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Ha a zsemlék megkeltek pici írót pici vízzel elkeverünk és ezzel megkenjük a tetejüket. Meghintjük rozsliszttel és 15-20 perc alatt megsütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...