Csavart zsemle |
Elárulom nektek, Gábor ( Rétki Gábor ) Pilismaróton él, onnan származnak a finom termékei. Esztergomban saját üzletét is megtaláljátok. Azt mondják a joghurtja verhetetlen :)
csavart zsemle |
25 dkg sima liszt
15 dkg világos rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1,5 teáskanál só
5 dkg vaj
2 dl szoba hőmérsékletű író
1 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
Minden egy tálba teszünk, az élesztőt rámorzsoljuk. Az írót összekeverjük a vízzel és tésztát dagasztunk. Nekem kissé lágy lett a tészta, adtam hozzá kevés lisztet. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A tésztát nyolc részre osztjuk, felgömbölyítjük és 10 percet pihentetjük. Ezután egyesével ovális alakúra nyújtjuk, bevagdossuk. A két szélét megfogjuk és megcsavarjuk a tésztánkat, majd mint a brióst formázzuk és papírral bélelt tepsire tesszük. Ismét letakarva kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Ha a zsemlék megkeltek pici írót pici vízzel elkeverünk és ezzel megkenjük a tetejüket. Meghintjük rozsliszttel és 15-20 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése