Nyomtatás

2021. március 17., szerda

Sókéregben sült csirke

 Hetek óta tervben van ennek a csirkének az elkészítése, de mindig közbejött valami. A sót többször is   megvásároltam, már hegyekben állt itthon 😁
 Nem a megszokott "szép" képek tőlem, de maga az étel annál finomabb 😊😊 Az elkészült csirke   színe  sem látványos, de higgyétek el, az íze mennyei! Szaftos, omlós, vágni sem kellett, magától "jött"  a hús.
 A tálalásom is volt már szebb, gusztusosabb, de   már nagyon éhesek voltunk 😃😋
 Nagyon egyszerű az  elkészítése,   talán  fél órát  dolgozunk vele. Alapanyagok minimálisak. 
 Több receptet is megnéztem, ez nyerte el a tetszésemet. A videót Rákóczi Ferinél  láttam. 

   https://www.youtube.com/watch?v=OQas6Cs5Mxo




Hozzávalók nálam:

kb. 2 kg-os csirke
2 kg durva szemű só 
5-6 ág rozmaring
egy egész citrom 
5-6 gerezd fokhagyma
teáskanálnyi őrölt kömény 
2 dl víz

A sütőt előmelegítjük 200 fokosra.
A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük. 
A fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk,  a rozmaringot is, majd a citromot és négybe vágjuk.
A csirke hasüregébe tesszük a citrom és fokhagymagerezdeket, 2-3 rozmaring ágat. 
A sóban elkeverjük az őrölt köményt, 2-3 ág rozmaring leveleit. Hozzáadjuk a vizet és átkeverjük.
Egy tepsi aljába kb. 2 cm vastagon terítünk a sóból, majd a mellével ráfektetjük a csirkét. Bevonjuk, betapasztjuk a maradék sóval és mehet is a sütőbe 2 órára, 200 fokon. 

Ha letelt az idő, egy kés nyelének a segítségével feltörjük a sókérget és máris fogyasztható a csirke. 

Ahány kilós a csirkénk annyi sót használunk, és annyi órán keresztül sütjük. 
Ha valaki pirosabban, sültebben szeretné, akkor a sókéreg lebontása után még visszateheti pirulni a csirkét. 
Aki szeretné bedörzsölheti zsiradékkal a húst mielőtt betapasztja a sóval. 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...