Nyomtatás

2020. december 10., csütörtök

Téli torta

 Tavaly készítettem el ezt a tortát családi karácsonyra. Nem bonyolult, nagyon finom alapanyagokból tevődik össze. Nagy sikert arattam vele. Akinek van kedve próbálja ki, nem fog csalódni!


Hozzávalók a tésztához: (egy 24 cm átmérőjű formához)

4 tojás
16,5 dkg cukor
16,5 dkg liszt
7 evőkanál meleg víz
1 kávéskanál sütőpor


Tojások fehérjéből habot készítünk.
Tojások sárgáját a cukorral, vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport, eldolgozzuk, végül óvatosan elkeverjük benne a habot.
24 cm-es formában 180-200 fokon megsütjük. Kb. 40-50 perc alatt, de ez sütőfüggő!!! Tűpróba! 

A megsült tésztát, rácsra téve, "fejjel lefelé" kihűtjük. Egyenletes lesz a tészta teteje. 








Hozzávalók a krémhez:


1/2 liter tej 
1 csomag vaníliás puding
3-4 dl tejszín (nálam növényi, cukrozott tejszín)
1/2 csomag zselatin

10 dkg pirított, vagdalt mandula
10 dkg kandírozott narancs
10-15 dkg darabolt mézeskalács vagy puszedli

A tejből, pudingporból a leírtak szerint főzetet készítünk, félre tesszük, hűlni hagyjuk.


Megpirítjuk a mandulát majd felaprítjuk. A mézeskalácsot vagy puszedlit szintén felaprítjuk. A kandírozott naranccsal összekeverjük. 



A tejszínből habot készítünk. A zselatint fél dl vízben feloldjuk, majd kissé felmelegítjük. 

A pudingot átkeverjük, finoman hozzáadjuk a tejszínhabot. Ha valakinek nem elég édes, akkor tehet bele porcukrot. (nekem nem kellett, hisz édes tejszínt használtam)
A meleg zselatint elkeverjük  egy kis krémbe (hőkiegyenlítés), majd hozzáadjuk a többihez és összedolgozzuk. Félreteszünk belőle jó 5-6 evőkanálnyit. A maradékba beledolgozzuk a mandulás-narancsos-mézes tésztás keveréket.




A kihűlt tésztát három lapba vágjuk. 

Az alsót visszatesszük a formába, meglocsoljuk rummal, majd rákenjük a krém felét. Jön a második lap, ugyan úgy rumozzuk, krémezzük. A harmadik lap belső részt rumozzuk,  tetejére a félretett krémet kenjük, ami "üres".






Ekkor a betöltött tésztát a formában a  hűtőbe tesszük és minimum 6-8 órán át hűtjük. Nálam egy éjszaka szokott lenni. 
Másnap lecsatoljuk a formát, egy tálra áttesszük a tortát és feldíszítjük.

Díszítés:

kb. 3-4 dl tejszín (nálam növényi tejszín, ami tartós,  nem kell bele fixáló - Bianca vagy Hulala)
tetszés szerint díszített mézeskalácsok

A tejszínt habbá verjük. A tortát körbekenjük a habbal, oldalát a kép alapján felhúzzuk, majd egy kiskanál segítségével elhúzzuk a tejszín vonalakat. A kanalat menet közben többször meleg vízbe mártjuk.
A tetején is elsimogatjuk a habot majd feldíszítjük a mézeskalácsokkal. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...