Nyomtatás

2020. március 4., szerda

Almás süti - a lengyel szarlotka (ejtsd: sarlotka)

Egy ideje Lengyelországban élek. Egyik tradicionális süteményük a szarlotka (ejtsd: sarlotka) Nagyon finom, hasonlít a magyar almás pitére. De a tésztája mégis más, roppanós, az alma pedig darabolva bújik meg a két tésztaréteg között. Megkértünk az egyik lengyel ismerősünket, hogy adjon receptet, hogy kipróbálhassam. Itt nagy szeretettel fogyasztják cukrászdákban, éttermekben, kávézókban egy kávé mellé. Vanília fagyival is tálalják. Nos elkészítettem, nagy sikere volt. Azt mondta a Piotr, hogy tökéletes lett, mintha "igazi" lengyel konyhán készült volna. De hát igazi lengyel alapanyagok, csak jó lehet :D





Hozzávalók: (csésze mérete: 2,5 dl)

3 csésze liszt (52 dkg)
25 dkg hideg vaj
1 csésze porcukor (17 dkg)
4 tojássárgája
1 teáskanál sütőpor

töltelék:

1 kg tisztított, felkockázott alma
4 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál víz
2-3 evőkanál zsemlemorzsa

A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport,  porcukrot, a hideg vajat, tojássárgáját, majd összegyúrjuk. 2/3 arányban elosztjuk és hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a tölteléket. Az almát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Egy edénybe beletesszük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, vizet és megpároljuk. Ha kihűlt belekeverjük a zsemlemorzsát.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 25 x 30-as tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. papírral.

A lehűlt tészta nagyobbik részét kinyújtjuk, a tepsibe tesszük. Vékonyan megszórjuk morzsával, majd a kihűlt almatölteléket belesimítjuk. A kisebbik tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük. Mehet a sütőbe, kb. 30-40 percre. Ez a sütési idő változhat, sütőfüggő!

A megsült tésztát kihűtjük, majd szeleteljük.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...