Nyomtatás

2018. január 8., hétfő

Csörögefánk pálinkával

Nagyon megtetszett ez a recept. Na nem a pálinka miatt! :) Sikerültek a fánkok. A lényege, hogy jó vékonyra nyújtsuk el a tésztát. Ettől szép hólyagos lesz sütés közben. A nagymamám mindig úgy készítette, hogy sütés előtt még meg is huzigálta egy picit a tésztát (én is így teszek). Neki nem volt konkrét receptje, csak úgy gondolomra készítette, mint  sok mindent. Anyukám szerette nagyon. Amikor Ő már nem volt csak ketten lettünk a nagyanyámmal akik szerettük. Mára már egyedül maradtam (a csöröge imádatommal) és igencsak kis mennyiségben készítem el. Sose gondoltam, hogy pár darabot fogok egyszer sütni, a leírt mennyiség felét. 
Számomra ez is egy olyan kategória, amit nem lehet abba hagyni :) Roppan, serceg, "csörög", valami mennyei!




Hozzávalók:

25 dkg liszt
2 egész tojás
2 evőkanál pálinka ( nálam házi vegyes )
2 dkg puha vaj
2 evőkanál tejföl
csipet só

A hozzávalókat összedolgozzuk, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. ( nálam egy pici liszt még került bele )
Kinyújtjuk kb. 1 - 1,5 mm vastagságúra ( lehet még vékonyabb is), derelyevágóval kisebb rombuszokat vágunk és a közepükbe két bemetszést készítünk. Egyik sarkát a másikon áthúzzuk és forró, bő olajban kisütjük mindkét oldalát. Papírszalvétán lecsöpögtetjük és porcukorral tálaljuk.

TIPP:

Az olaj megfelelő forróságú legyen, akkor szépen sülnek a fánkok.Minél vékonyabb a tészta és forró az olaj annál szebbek, hólyagosabbak lesznek. Van egy közeli, cukormentes kép a fánkokról, hogy milyen szép hólyagosak.
Nem szabad nagyon megsütni a fánkokat, mert kiszáradnak. 
A nyers tészta ne legyen lisztes! Akkor égnek a tészták és az olaj is. Mielőtt sütjük seperjük le egy ecsettel a felesleges lisztet.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...