Nyomtatás

2018. január 29., hétfő

Csirkecombok káposztaágyon

Ezt a receptet valamikor ősszel készítettem. Kisgyerek koromban rendesen vert a víz a káposztától. A szagát sem bírtam. Disznóvágások alkalmával mindig készült toros káposzta. Nagybátyám állandóan a káposztával piszkált, hogy egyek. Nem ment. Ma már más a helyzet. Teltek az évek,változtam (nem is kicsit) és megszerettem. Legyen nyers vagy főtt állapotban. Imádom a lucskos káposztát, a töltött káposztát, a székely káposztát. Leginkább lucskosat főzök, abba minden belehajigálok :) Amit nagyon szeretek az a fajta töltelék, amit nagymamám készített a disznóvágások alkalmával. A kolbász töltelékből midig vett el egy adagot és abból készültek a "gombócok" a toros káposztába. Valami mennyei! Próbáljátok ki, ha van rá lehetőségetek! Egyszerűen szoktam megoldani, a sütni való kolbászt kiszedem a bélből és kész :) Ezt keverem össze a rizzsel, fűszerek alapból  benne vannak a kolbászhúsba, már csak a saját szánk íze szerint kell korrigálni rajta ha szükséges.
De visszatérve erre a receptre, nagyon finom, könnyen elkészíthető étel. Az előkészületeken kívül nem sok munka van vele, a sütő végzi a dolgát :)



Hozzávalók:

személyenként egy egész csirkecomb félbe vágva (vagy alsó, vagy felső csirkecomb, kinek mi)
só, bors, őrölt kömény, pirospaprika
olaj

Pár evőkanálnyi étolajban elkeverjük a fűszereket, majd a combokat bedörzsöljük vele.
Állni hagyjuk, míg elkészítjük a káposztát.

Hozzávalók a káposzta ágyhoz:

50 dkg savanyú káposzta (ha nagyon adagot készítünk, akkor megemeljük ezt a mennyiséget)
füstölt kolbász ízlés szerint
egy db  vöröshagyma
2 db alma (ez is lehet több)
2-3  evőkanál cukor
sertészsír
babérlevél, só, bors

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Felkarikázzuk a kolbászt, az almát tisztítjuk, cikkekre vágjuk. Az apróra vágott hagymát a zsíron megfuttatjuk, beletesszük a cukrot és karamellizáljuk. Hozzáadjuk a káposztát, kolbászt, almát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tehetünk még bele cukrot is és mehet bele a babérlevél.
Hőálló tál alját pici zsiradékkal kikenjük, beletesszük a káposztát majd a fűszeres combokat. Felöntjük kb. 1 dl vízzel, lefedjük és egy órán át sütjük. Ha letelt az időnk levesszük a tetőt és ropogósra pirítjuk a csirkecombokat.


Tippek:

A csirkecomb bedörzsölésénél is használhatunk zsírt, csak egy picit olvasszuk meg és úgy keverjük bele a fűszereket. Jobb szeretem a sült húsokhoz a sertészsírt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...