Hozzávalók:
1,5 liter hideg víz
35 dkg cukor
10 dkg só
2 dl 20%-os ecet
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál natrium benzoát
1 kávéskanál borkénpor
koriander, egész bors, mustármag, babérlevél, vöröshagyma szeletek, torma, kapor
apró uborka
Az uborkákat alaposan megmossuk, jól letisztítjuk egy erre szánt körömkefe segítségével. A cukrot - sót - szódabikarbónát - natrium benzoátot - borkénport szárazon összekeverjük, majd az ecetes vízhez adjuk. A sterilizált üvegek aljába teszem a fűszereket, 2-3 hagymakarikát, 2 szál kaprot, majd belerakom a jól megtisztított uborkákat, közé pedig tormát. Felöntöm a lével, majd letakarom kistányérral a tetejüket és másnapig úgy hagyom. Ha szükséges a következő nap még pótolom a levet, késhegynyi natrium benzoátot teszek a tetejükre, lezárom az üveget és mehet a kamra polcra.
Tippek, tapasztalatok:
A fűszereket összekeverem egy tálkába, majd az üvegekbe egy-egy evőkanállal teszek. Így egyszerűbb, nem kell mindegyiket külön külön belerakni, tuti, hogy belekerül mind :)
Ha marad meg a felöntőléből azt egy üvegbe téve a hűtőben tároljuk a következő felhasználásig.
Nálam egyszerre 5 kg uborkából készült, ahhoz kétszeres mennyiségű felöntőlé készült.
Aki szereti a csípőset, az tehet bele erős paprikát.
Köszönöm ezt a csodás receptet. Nagyon finom így az uborka.
VálaszTörlésIgen Margo, nagyon finom ez az uborka recept! Pár éve csak így készítem :) Örülök, hogy ízlik és visszajeleztél!
Törlés