A fotón látható kerámia angyalka a mamámé volt <3
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
12 dkg porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 egész tojás
6 dkg zsír
4 evőkanál olvasztott méz (langyosítottam)
4 evőkanál tej
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, 5 részre osztjuk és egyenként kb. 30x35 cm-es méretű lapokat sütünk. A sütési idő pár perc, nálam 8-10 perc volt, de ez sütőfüggő!!! Kihűtjük.
Hozzávalók a krémhez:
4 dl tej
2 púpos evőkanál liszt
1 egész tojás
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor
16 dkg porcukor
20 dkg vaj
A tojást simára keverjük a 2 púpos evőkanálnyi liszttel, 2 evőkanál porcukorral, kevés tejjel. Ha sima a masszánk hozzáöntjük a maradék tejet, folyamatos keveréssel sűsűre főzzük, kihűtjük.
A 16 dkg porcukrot a 20 dkg vajjal habosra keverjük majd a kihűlt főzött krémmel elvegyítjük.
A krémet négy részre osztjuk, majd megkenjük a lapokat.
Hozzávalók a mázhoz:
1 tojás fehérje
13 dkg porcukor
3 teáskanál kakaópor
diónyi puha vaj
A máz hozzávalóit simára keverjük majd megkenjük vele a sütemény tetejét.
Hűtőbe tesszük és pihentetjük egy éjszakán át. Másnap szeleteljük.
Tippek, tapasztalatok:
Tészta első nekifutásra nem tűnik túl puhának, de jó vele dolgozni. Ha valaki szeretné, tehet hozzá még pár evőkanál tejet, hogy még könnyebb legyen nyújtani. A lapok sütés után kemények, de a krémtől majd szépen megpuhulnak.
A lapokat egy sekély méretű, úgynevezett gáztepsiben sütöm. Nem a tepsi hátulján, ne kelljen vele kínlódni, nehogy lecsúszon sütés után. Ha megsült a tészta csak szépen rácsúsztatjuk a rácsra és kész is :)
A krém nem lesz nagyon sűrű, főzés közben várjátok meg míg bugyogni kezd.
Amikor a két krémet összekevertem pánikba estem, azt hittem kevés lesz. Bár nem vastag a lapok között, de pont jó lett!
A csoki nagyon finom, igaz kissé megrepedt a süti tetején. Ez vagy a nagy hidegtől lehetett, vagy pedig a kanál méretétől. Az eredeti recept nem írja mekkora kanál, csak azt, hogy kicsi. Így nálam teáskanál volt a méret, de lehet kávéskanál is elég lett volna. És igen, a csokit nem kell főzni!!!
A diónyi vajat a krémhez készített cukros vajhoz adtam, és amikor kihabosítottam abból vettem vissza. Így garantált volt a puha vaj és könnyű is volt vele dolgozni.
Kedves Rita! A Te receptedre esett a választásom, emberi számítások szerint, ez lesz a Húsvéti sütink. Köszönöm szépen a receptet, recepteket! :)
VálaszTörlésSzia Bogriella! Remélem nektek is ízlett! :)
VálaszTörlésA dió?nem kell bele ?ez mézeskrémes csak ,a zserbó a diótól zserbó ,szerintem ,
VálaszTörlésDió? Ez nem diós zserbó! Nagyon sok zserbó van, diós, mákos, túrós, csokis, többek között ez a mézes is :)
Törlésnagyon guszta!
VálaszTörlés