Nyomtatás

2017. október 5., csütörtök

Diós-mákos-kakaós kalácskák

Palóc levest készítettem a minap és az mellé sültek ezek a kalácsok. Nagyon finomak, egyszerű az elkészítésük is. Olyan nagymamás emlékek törtek elő bennem <3 A töltelékekkel nem sokat vacakoltam, csak szárazon tettem a tésztába. Így is tökéletesek lettek.


Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
10 dkg porcukor
csipet só
2 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
6 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás
1 tojássárgája
vanília
reszelt citromhéj

Töltelékek:

1 marék darált dió (durván 10 dkg)
ízlés szerint kristálycukor (nálam 5 dkg)
reszelt citromhéj

1 marék darált mák (durván 10 dkg)
ízlés szerint kristálycukor (nálam 5 dkg)
reszelt citromhéj

2 evőkanál kakaópor
4 evőkanál kristálycukor

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Ha felfutott az élesztőnk a többi hozzávalót is beletesszük és tésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük, kb. egy órán át. Addig a töltelékeket elkészítjük, amihez csak szárazon összekeverjük az anyagokat.
Ha a tésztánk megkelt elosztjuk 6 részre. Mindegyik tésztát kinyújtjuk kb. 20 x 15 cm-es téglalappá és megkenjük étolajjal vagy olvasztott vajjal. . Kettőt kettőt megtöltünk dióval, mákkal, kakaóval és feltekerjük, mint a bejglit, a végeit összecsípjük. Az egyforma töltelékes tésztákat összecsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ezek a kis kalácskák kb. 25-30 cm hosszúak lesznek. Hogy sütés után könnyebben szét tudjuk szedni lekenjük az oldalukat olajjal. Újra kelesztés következik, kb. egy óra. Kelesztési idő vége felé tetejüket megkenjük tojássárgájával. 45 perc letelte után bekapcsoljuk a sütőnket 180-200 fokra.
Ha megkeltek a kalácsok az előmelegített sütőben megsütjük őket 30-35 perc alatt. Közben azért figyeljük, nem egyformák a sütőink, lehet valakinél hamarabb megsül vagy esetleg később. Alkalmazzuk a tűpróbát.
Ha a kalácsok megsültek rácsra téve hűlni hagyjuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...