Nyomtatás

2016. szeptember 17., szombat

Diós, mákos kalács




Nagyon szeretem a kelt tésztákat. Finomak, ezerféle módon elkészíthetőek, különböző töltelékekkel lehet ízesíteni őket. Szépek, mutatósak, laktatóak. Nagymamám sok kelt tésztát sütött gyerekkoromban. Nem volt vasárnap nélküle, kalács, kuglóf, bármilyen formában, ízben. Sorakoztak a nagy gyúrótáblán, porcukrozva, letakarva egy konyharuhával. De szép is volt! Nem volt receptje, csak körülbelüli liszt, maréknyi cukor, gondolatnyi ez meg az :) És csodásak voltak! Anyukám is, nagymamás is Erzsébet volt. Erre a napra mindig kuglóf készült borsodóval. Az volt igazán mennyei! Na majd egyszer elkészítem én is ebben a párosban. Azt vettem észre magamon, ugyan azt csinálom, mint a mama. Amikor a kihűlt a tészta mindig megcsodálom :) Szép laza, könnyű, lyukacsos.
Aztán jómagam is megszerettem a kelt tésztákat, nem csak enni, készíteni is. Van benne egy izgalom. Az élesztővel is óvatosan kell bánni, a tejet nem szabad forrón hozzáadni, mert akkor elpusztulnak a gombák. Meleg helyen kelesztünk, én mindig jól bebugyolálom pléddel is a tálat, nehogy megfázzon :) Ha hűvösebb az idő az ablakot is becsukom. Hiába a kelesztőtál! Na de most már jöjjön a recept!


Hozzávalók:

50 dkg liszt
12 dkg cukor
2 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej
6 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
csipet só
vanília

Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet és a többi hozzávalót tálba tesszük, majd az élesztővel együtt tésztát dagasztunk. Ha valakinek lágy a tészta óvatosan bánjon a liszttel, mert akkor kemény, nehéz lesz a tészta és nem fog megkelni. (tapasztaltam) Meleg helyen duplájára kelesztjük.

Töltelék:

10 dkg dió
5 dkg cukor
reszelt citromhéj
1/2 dl tej

10 dkg mák
5 dkg cukor
reszelt citromhéj
1/2 dl tej

A töltelék hozzávalóit összekeverjük és összefőzzük. Külön külön, majd kihűtjük.

A megkelt tésztát négy részre osztjuk és kb. 30x25 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. Kettőt megkenünk dióval, kettőt mákkal. Feltekerjük mint a bejglit és összefonjuk őket.
Papírral bélelt hosszúkás formába tesszük és ismét duplájára kelesztjük. (püspökkenyér forma)
Ha megkeltek a kalácsok lekenjük a tetejüket felvert tojássárgájával és 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra téve kihűtjük.

A töltelékbe ízlés szerint tehetünk reszelt narancs héját is, mazsolát is. Sőt, aki szereti fahéjat is :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...