Nyomtatás

2019. szeptember 5., csütörtök

Szerelmes levél

Egy csodás sütit hoztam nektek. Szerelmes levél a neve, Ártányról származik a recept. Pár hete egy tv műsorban láttam és a szépsége annyira lenyűgözött, hogy muszáj volt elkészítenem :)
Van vele egy kis munka, de a látványa és az íze ezt felülmúlja. Habkönnyű, leheletnyi tészta, benne a csodás diós töltelék, hmm.....




Hozzávalók a tésztához:

35 dkg liszt
25 dkg teavaj
7 db tojássárgája
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál ecet

Hozzávalók a töltelékhez:

7 db tojás fehérje
30 dkg kristálycukor
30 dkg darált dió
1 db citrom reszelt héja


Előző nap elkészítjük a tésztát: a hideg vajat apró kockára vágjuk,  a tojások sárgájával, tejföllel és az ecettel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet és közepes keménységű tésztát készítünk. Négy részre osztjuk, ezekből hengert készítünk, majd mindegyiket 12-12 részre vágjuk. Tehát összesen 48 db. Ezekből a kis tésztákból golyókat készítünk, tálcára vagy tálba tesszük és a hűtőben pihentetjük éjszaka.

Másnap:

A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra.
A tojások fehérjéből habot készítünk, hozzáadjuk a cukrot amivel tovább dolgozzuk. Egy szép fényes, kemény habot kapunk. Végezetül belekeverjük a diót és a citrom héját is.

A tésztát négyszögletes formára nyújtjuk, ami szép vékony legyen, átlátni rajta. Egyszerre 5-6 darabot készítsünk csak. Ezek a tészta darabok kb. 14-16 cm hosszúak és 8-10 cm szélesek. Lentebb a képeken látjátok.

A tészta közepére tölteléket kanalazunk, majd becsomagoljuk. Ennek a módja is látható a képeken.
Szilikonos papírral bélelt tepsire tesszük, majd az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Ez az idő sütőfüggő!!!

A megsült levélkéket óvatosan rácsra szedjük és hagyjuk kihűlni, majd vaníliás porcukorral meghintjük.


Tippek, tapasztalatok:

Fontos, hogy vékonyra nyújtsuk a tésztát, különben nem lesz ilyen szép hólyagos. Nálam az első pár darab vastagabb és kisebb méretű volt,  azok nem is lettek igazán szépek.
Az ecet íze nem érződik a tésztán, ezen nem kell aggódni :)



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...