2018. február 28., szerda

Túró alapú lekváros kiflik

Régóta készítem ezt a receptet, de eddig csak sós formában. Egy olvasóm írta, hogy édesen is kiváló. Nos el is készítettem, egyszerűen fantasztikus :) Editnek ezúton is köszönöm a tippet!!




Hozzávalók:

25 dkg túró
25 dkg liszt
25 dkg vaj

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Másnap kinyújtjuk, felvágjuk és megtöltjük ízlés szerint lekvárral, dióval, mákkal.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, addig pihen a tepsin a tésztánk. Megsütjük, ha kihűltek a kiflik vaníliás porcukorba forgatjuk.


Tippek, tapasztalatok:

Sokszor készítettem, de jelen esetben egy kitűnő vajjal dolgoztam, ami 85 %-os volt. Elképzelhetőnek tartom, hogy ezáltal lett csodás a tészta :) Ennyire levegős, könnyű még nem volt.




Sós változatát itt találjátok:

http://trarita.blogspot.com/2015/09/turos-perecek.html

2018. február 27., kedd

Amerikai palacsinta gluténmentesen

Már írtam nektek, hogy kísérleteztem a hétvégén a gluténmentes palacsintákkal. Most egy amerikai jellegű receptet osztok meg veletek, ami szintén jól szuperált nálunk :) Semmi extra nincs az elkészítésében, gyorsan össze lehet dobni a tésztáját és a sütéssel sincs semmi gond. Ment, mint a karikacsapás :)




Hozzávalók:

2 dl schar gluten free mix it! universal liszt 
2 dl tej
1 egész tojás
1 púpozott teáskanál porcukor
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna

Tojást, tejet összekeverjük, hozzáadjuk a porcukrot, sót, szódabikarbónát. Belekeverjük a lisztet és simára dolgozzuk a tésztát. 
Serpenyőben olajat forrósítunk, majd evőkanál segítségével adagoljuk a tésztát és mindkét oldalát megsütjük. Menet közben a tészta egy kicsit megemelkedik a szódabikarbóna által. 


Tippek, tapasztalatok:

Nagyon egyszerű az elkészítése, semmi bonyodalmam nem volt vele. Ennél a változatnál azt tapasztaltam, hogy frissen fogyasztva a legjobb, másnapra már kicsit száraz volt. De ez a mennyiség nem fog ki senkin :) Elfogyasztható még a sütés napján. 
Lekvárral, szószokkal kitűnő! 









Gluténmentes palacsinta

A történet roppant egyszerű, fiam barátnője lisztérzékeny. Ilyen problémával nem kellett még megbirkóznom. Karácsonyra sütöttem már neki apró sütiket, hólabdát, az abból leeső részekből pedig kókuszgolyókat. Minap beszélgettünk és a húsos palacsintáról esett szó amit még nem evett. Kiderült a palacsinta végett. Nálunk is (Lengyelország) többféle lisztet lehet kapni, ezekkel próbálkoztam hétvégén. Négyféle palacsintát dobtam össze, abból kettőre mondom azt, hogy nagyon finom lett, ízlett nekünk is. Lehet a másikkal sincs gond, de a rizslisztet én nem szeretem, nem olyan finom szaftosak vele a tészták.Gondolom én, hisz nem vagyok lisztérzékeny, igazából nem tudhatom kinek mi a jó ezen a téren. Az igaz, hogy a rizsliszt "olcsóbb", mint amit használtam, de hát a jó cél érdekében mindent :)
Amit még kipróbáltam az a kukoricaliszt, azt ha rögtön ettük jó volt, viszont ahogy állt úgy száradt ki a tészta, felkunkorodott körben a széle. Szóval maradtam a jól bevált Schar lisztnél, annak is a mix it! universal fajtájánál. De hát kinek mi válik be ugye? Időközben ráakadtam egy jó kis üzletre, meglátogatom őket, körbenézek milyen termékeik vannak ezen a téren. Igazából ez a saját, jól bevált palacsinta receptem, amibe a megfelelő lisztet tettem és még egy kis plusz folyadékot használtam. Jöjjön a recept!



Hozzávalók:

15 dkg schar gluten free mix it! universal liszt
1 egész tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz / szénsavas ásványvíz
1/2 dl olaj
csipet só

Tojás kikeverjük a tejjel, liszttel, sóval. Sima masszává dolgozzuk majd hozzáadjuk az étolajat és a szódavizet. Kb. 15-20 percet állni hagyjuk.
Serpenyőt felforrósítunk, kiolajozzuk egy-egy merőkanálnyi tésztából palacsintát sütünk.


Tippek, tapasztalatok:

Ebből a lisztből készült tészta másképp dolgozik. Lassabban sül, kicsit "csipkés", a képen láthatjátok. A tészta fordításánál is óvatosabb voltam. Nagyon finom, ízlett. Jó volt az állaga, szépek is lettek. Amit tapasztaltam, hogy másnapra a lekvárt felszívta a tészta, viszont a kakaóssal nem volt semmi elváltozás.
Amikor a serpenyőbe tettem a tésztát nem tudtam szépen eloszlatni, ezért a  közepére öntöttem a masszát és hagytam, hogy magától szépen elterüljön.
Minden egyes sütés előtt kiolajoztam a serpenyőt.
Ebből az adagból kb. 10 darab palacsinta lesz, persze ez függ a méretétől.
Akik laktózmentes étkeznek azok cseréljék le a tejet a számukra megfelelőre. Bár nem ismerem közelebbről azt az életformát, de gondolom csak összetevőiben más a laktózmentes tej, a minőségen nem változtat.








2018. február 26., hétfő

Csirkepaprikás juhtúrós palacsintával

Ugye nem kell leragadni a nokedli tészta kombónál? Tudom, a tészta kifőzésénél nincs egyszerűbb, gyorsabb. De higgyétek el, ez is tökéletes! Kicsit tovább tart, kicsit drágább, de megéri! Egy újságban akadtam a receptre, ami 5 éve jelent meg. Esztergályos Cecília adta közre a nála jól bevált menüket. Nos elkészítettem, nem csalódtunk! Ajánlom mindenkinek, aki nyitott az újra.
Halból készült paprikással is el tudom képzelni :)




Hozzávalók a csirkepaprikáshoz:

személyenként egy egész csirkecomb
zsír
2-3 fej vöröshagyma
1-1-paprika, paradicsom
só, bors, őrölt kömény, pirospaprika, majoranna
2-3 dl tejföl és 1-2 evőkanál liszt

Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk a zsíron.Rátesszük a szintén apróra vágott paprikát és paradicsomot. Beletesszük a kettévágott, sózott csirkecombokat, amit fehéredésig pirítunk. Ezután fűszerezzük, majd vizet adunk hozzá. Nem kell sok! Ez függ a hús mennyiségétől. Lefedjük és megfőzzük. A tejfölbe elkeverjük a lisztet, adunk hozzá a pörkölt levéből (hőkiegyenlítés) simára keverjük, majd hozzáadjuk a megfőtt csirkéhez és összeforraljuk.

Hozzávalók a juhtúrós palacsintához:

30 dkg liszt           
2 egész tojás
4 dl tej
4 dl szódavíz
1 dl étolaj
csipet só

 tejföl
 juhtúró

tetejére tejföl, reszeltsajt

Palacsintatésztát készítünk és pihentetjük, míg a tölteléket összeállítjuk.
A juhtúrót simára keverjük a tejföllel. Nem sózzuk, mert a juhtúró elég sós. Borsozni lehet, de kóstoljuk meg, hátha valakinek nem elég fűszeres. Jól kenhető állagúnak kell lennie, ezért sincs megadva a mennyiség, ez függ a juhtúrótól is, és a tejföl állagától is.
A palacsintákat kisütjük, megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Egy tűzálló tálat pici zsiradékkal kikenünk és két sorosan beletesszük a palacsintákat. Tetejére tejfölt kenünk, majd megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokos sütőben összesütjük, míg a sajt szép színt kap.


Tippek, tapasztalatok:

Mindenki a maga, családja által szeretett húsból készítheti. A fűszerek, zöldségek mennyisége függ a hús mennyiségétől is. Mielőtt besűrítettem a lisztes tejföllel kiszedtem a combokat.  Megtörtént a sűrítés, majd összeturmixoltam az alapot, hogy szép sima, krémes legyen :) Ebbe a szuper szaftba visszatettem a csirkecombokat. Gyerekeknél garantált a siker ezzel a sima, krémes állaggal!
Nálam 14 db palacsinta készült, ezeket két sorban raktam a tálba, (2 x 7 db) egymás tetejére.
Melegen kicsit macerás a megsült palacsintát felvágni, de hidegen szépen szeletelhető.
A juhtúró és a hozzáadandó tejföl mennyisége is függ attól, hogy hány főre készítjük el az ételt. Nálam két főre készült, 4 csirkecombból. A palacsintába 12,5 dkg juhtúró és 5-6 evőkanál tejföl került. Ez az adag kettőnknek minimum 3 étkezésre elegendő :)








2018. február 22., csütörtök

Kukoricaprósza - kukoricamálé

Gondolom sokan ismeritek ezt a finomságot. Számomra még ismeretlen volt ezidáig. Véletlenül akadtam erre a szépségre,  különlegességre. Azt olvastam róla, hogy régi, ősi recept. Hihetetlenül gyors, olcsó, pár perc alatt elkészíthető. Lehet sós és édes változata is. Amit még nagyon fontos tudni róla, hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják!



Hozzávalók:

21 dkg kukoricaliszt
2 evőkanál porcukor
1/2 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 dl étolaj
1 egész tojás
45 dkg tejföl (nálam görög joghurt)

szilvalekvár
vaníliás porcukor
tejföl

Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Tojás kikeverjük a sóval, porcukorral, étolajjal, szódabikarbónával, tejföllel. Hozzáadjuk a kukoricalisztet és sima tésztává keverjük. 20 x 30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral és a masszát beleöntjük, eligazítjuk. tetejére jófajta, "erősebb" lekvárt teszünk. 10-15 percet állni hagyjuk, majd kb. fél óra alatt megsütjük. TŰPRÓBA!
Rácsra téve hűlni hagyjuk.

Tippek, tapasztalatok:

Nálam görög joghurttal készült, ami igen sűrű volt, ezáltal a tészta is. De nem vesztett semmit az ízéből, igaz először ettem ilyen. Legközelebb egy pici tejjel lazítom, az eredeti recept is azt javasolta.
Porcukorral, tejföllel is lehet fogyasztani, mi kipróbáltuk mindkét verzió. Tökéletes így is, úgy is.
Szilvalekvárral készítettem, de biztos megállja a helyét más ízűvel is. Az enyém már két éves, saját készítésű, kissé keményebb lekvár volt. Legközelebb egy lazább lekvárral készítem.







2018. február 21., szerda

Szívek kelt tésztából

Valamikor régen készültek ezek a szívek. Ami biztos, hogy finomak,látványosak, nem mindennapi a formájuk. Kelt tészta csak jó lehet! :) Imádom a kelteket, van valami bájuk, szépségük. Izgalommal teli a készítésük. Az ember lánya azon aggódik, hogy megkeljen szépen a tészta, jó íze legyen, jól mutasson, szép legyen. Anno azt mondtam magamnak, aki kelt tésztát tud sütni, az már fél főnyeremény :) Remélem a családom is így gondolja!




Hozzávalók:

50 dkg liszt
8 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
1 egész tojás
1 tojássárgája
csipet só
5 dkg olvasztott vaj
2 dl langyos tej

Töltelék:

10 dkg puha vaj
ízlés szerint porcukor ( 6-8 dkg)
fahéj

Tetejére egy felvert tojás

Az élesztőt 1 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk. Ha ez megtörtént a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük kb. egy óra alatt.

A megkelt tésztát elosztjuk 8-10 részre, finoman felgömbölyítjük, pihentetjük 15 percet.

A töltelékhez a puha vajat kikeverjük a porcukorral és a fahéjjal.

Két tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.

A megkelt kis tésztákat kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük. Kicsit megsodorjuk majd hosszában kettévágjuk úgy, hogy a végén 2-3 centis darab egyben maradjon. A vágott tésztát befelé feltekerjük, szívet formálunk. Sütőpapíros tepsire helyezzük és újra kelesztjük, 30-40 percig.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt szíveket lekenjük egy felvert tojással és megsütjük.

Tippek, tapasztalatok:

A töltelék kiválasztásánál csak a képzeletünk szab határt. Elkészíthetjük dióval, mákkal, kakaóval, kókusszal, pudinggal, lekvárral, pirított őrölt mandulával. Utóbbi megbolondítva frissen reszelt narancshéjjal.
Ha nincs kedvünk vacakolni a szívek elkészítésével, csiga formában is készíthető. Akkor a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük és felvágjuk.
Nálam készült már jó kis házi szilvalekvárral, fahéjjal, pudinggal és narancsos mandulás vajjal.







2018. február 20., kedd

Lusta asszony rétes

Tetszetős név :) Nagyon tetszik a süti, az elkészítése, ennél már csak az íze jobb!!! Erre nincs is más bizonyítékom csak az, hogy gyorsan elfogyott.



Hozzávalók:


25 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 teáskanál sütőpor =
ezeket szárazon összekeverjük

+ 5 dkg margarin

3 egész tojás, 2,5 dl tej, 5 dkg olvasztott margarin= összekeverni

50 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 2 cs. vaníliáscukor= összemorzsolni

1,5 dl tejföl, 2 evőkanál porcukor = összekeverni

Kivajazunk egy 20x30-as tepsit.
.
1: beleszórjuk a lisztes keverék felét, rámorzsoljuk az 5 dkg margarint

2: rászórjuk az ízesített túrót ( ízlés szerint mehet bele mazsola )

3: a lisztes keverék másik felét is rászórjuk

4: ráöntjük a tejes-tojásos-maragrinos löttyöt és kicsit megrázogatjuk a tepsit, hogy egyenletes legyen az anyag

5: rákanalazzuk a tejfölös cukrot

180 fokos előmelegített sütőben  kb. 40-45 perc alatt megsütjük.










Sütőtökös tócsi szűzpecsenyével

Nem olyan macerás elkészíteni, mint leírni :D Ő is egy ünnepi menü volt a sok közül. Nem megszokott,nem mindennapi. A tócsiról ki sem derült, hogy sütőtök van benne ;) Dehogy árultam el! Lehet meg sem eszik :D Viszont a szűzpecsenye az egy hús csoda! Nagyon szeretjük, nemhiába a sertések legnemesebb húsa.




Hozzávalók a tócsihoz:

30 dkg főtt krumpli
30 dkg sült tök
40 dkg liszt
1 egész tojás
ízlés szerint só, bors

a sütéshez olaj

Krumplinyomón összetörjük a zöldségeket és összeállítjuk a tésztát. Golyókat formázunk, ellapítjuk és megsütjük.


Hozzávalók a húshoz:

1 kg szűzpecsenye
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál tarkabors
10-15 darab bazsalikom levél
4 evőkanál sótlan mogyoró
2 evőkanál frissen reszelt parmezán
ízlés szerint só

A fűszereket durvára zúzzuk, összekeverjük a sajttal és egy darab sütőpapírra tesszük. Ebbe beleforgatjuk a szűzpecsenyét és becsomagoljuk.
190 fokos, előmelegített sütőben fél órát sütjük. Ha elkészült pihentetjük és felszeleteljük.

Tippek, tapasztalatok:

Tálaláshoz a sütőtökös tócsira tejfölt, reszelt sajtot is tehetünk. A tócsik mérete kb. a hús átmérőjével volt megegyező. De természetesen elkészíthető más körettel is ez az étel.








Sajtkrémleves buciban

Nem tudom mért, de a krémlevesektől mindig tartottam. Nem vonzottak, el nem tudtam képzelni, hogy milyen lehet egy leves, ami krémes. Hagymakrémlevest többször készítettem már, a nagyobbik fiam imádja. Ízre mindig finom volt, jól sikerült, de ennyi volt köztünk :) Nem ettem meg, csak főztem és kóstolgattam. Mielőtt hazamentünk karácsonyra összeállítottam a menüt, hogy mit fogok majd főzni. A kisebbik fiam a levesbucival "nyaggatott" többször is. Nos így esett a választásom a sajtkrémlevesre, amit buciban tálaltam. Igazán nem sok munka van vele, hamar elkészül. Nekem is nagyon ízlett, azóta már újra elkészítettem. Forrón csodás, lágy, krémes leves, amiben az olvadt sajt csak úgy nyúlik :D  Jöjjön a recept!



Hozzávalók a leveshez:        


25 dkg sajt (camembert) 
10 dkg krémsajt (camping, Boci, stb.)
ízlés szerint só, bors, szerecsendió
10 dkg sajt (trappista)
3 dl tejszín
3 dl tej
1 evőkanál étkezési keményítő 


A camembert sajtot felkockázzuk.

A krémsajtot egy lábosba belenyomjuk, és kevés tejszínben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a camembert, és azzal együtt olvasztjuk tovább.

Ahogy felolvadtak, akkor óvatosan hozzáadagoljuk a tejet és a tejszínt is. Sózzuk, borsozzuk, és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Végül a keményítővel kicsit besűrítjük.
Tálalás előtt megszórhatjuk reszelt sajttal. 





LEVESBUCI

Hozzávalók:

25 dkg liszt (BL55)
20 dkg kenyérliszt (BL80)
2 teáskanál só
1 evőkanál étolaj
2 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
3 dl langyos víz

Az élesztőt felfuttatjuk egy deci, cukros, langyos vízben.
A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk az olajat, a felfutott élesztőt és a maradék vízzel tésztát dagasztunk. Egy órán át meleg helyen kelesztjük. Ha letelt az idő kettő vagy négy részre osztjuk a tésztát és bucit formálunk belőle. Ismét kelesztjük egy órán át. 
A sütőt előmelegítjük 220 fokra és a megkelt tésztát megsütjük, kb. 20-25 perc alatt. 

Tippek, tapasztalatok:

A camembert sajtnak igen jellegzetes az íze. Aki nem szereti használhat más sajtot, sajtokat is. Legutóbb magam is így tettem. Reszelt mozarellát, füstölt sajtot is használhatunk. 
A bucinak a tésztát oszthatjuk kettő illetve négy felé is. Mivel előételnek szántam, ezért kisebb bucikat készítettem, négyünknek bőven elég volt. 
A bucik tetejét levágtam, a belét kiszedtem és betettem még a sütőbe egy kicsit pirulni, hogy jobban megtartsa a levest. A tetőt egy kis reszelt sajttal megszórtam. De ez el is hagyható.