2016. december 3., szombat

Habcsókok, habkarikák

Annyira egyszerűek, annyira szépségesek és annyi formában készíthetőek :) Imádom őket! (is)
Pár éve rátaláltam a tökéletes receptre és bármilyen formában megállja a helyét.



Hozzávalók:

tojásfehérje
porcukor
3-4 csepp ecet

tojásfehérjeként 7 dkg porcukrot számolunk

A tojásfehérjét a porcukorral összeöntjük, beletesszük az ecetet. Vízgőz fölött addig verjük habbá, míg sűrű, szép fényes lesz.
nyomózsákba tesszük, sütőpapírral bélelt tepsire formákat nyomunk. 80 fokos sütőben 2 - 2,5 órát szárítjuk
Kitámasztjuk a sütő ajtaját, úgy szárítjuk.
Egyszerre két tepsit tettem be, de ami alul volt azt tovább kellett szárítanom. Vagy cserélgetjük időközben.
Ételfestékkel színessé varázsolhatjuk őket.









Mandulás kiflik

Még a nyáron sütöttem ezeket a kis kifliket. Kolléganőm nyugdíjas bulijában voltunk és ott ettem. Egy másik kollegina készítette :) Elkértem a receptet, mert nagyon ízlett és mert nagyon szeretem az apró sütiket.



Hozzávalók:

25 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
10 dkg darált mandula

A hozzávalókat összegyúrjuk, rudakat sodrunk, feldaraboljuk, kifliket formázunk és tepsire tesszük. 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük és még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk vagy a végeket csokiba mártjuk.



2016. november 6., vasárnap

Sárgarépás marharagu

Két napja még nem tudtam mit főzök a hétvégén, csak a szokásos húsleves volt meg. Vettem pár újságot és abban láttam ezt az ételt. Volt itthon marhahús is, répa is így nekiláttam. Nagyon finom lett! Csodás az íze. Kuktában készítettem, hogy spóroljak az idővel :) Eredeti recept friss kenyeret ajánl hozzá, én knédlit készítettem.



Hozzávalók:

60 dkg marhahús
egy fej vöröshagyma
zsír
4 evőkanál liszt
3-4 dl húsleves (húslé)
só, őrölt bors, szárított kakukkfű
2-3 babérlevél, egész bors
3-4 db sárgarépa

A húst megmossuk, szárazra töröljük és nagyobb darabokra vágjuk, A hagymát felaprítjuk, zsíron megfuttatjuk. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk. Meghintjük a liszttel és pirítsuk egy kicsit.Felöntjük a húslevessel, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel és a babérral. Közepes lángon puhára főzzük, menet közben keverjük meg párszor. A  megtisztított, felkarikázott répát is hozzáadjuk és készre főzzük. 










Knédli:

60 dkg liszt
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 dkg só
evőkanálnyi étolaj 
pici cukor
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos víz

Az élesztőt pici cukros,langyos vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük. A tetejét vékonyan megkenjük olajjal.
Ha megkelt hengerré formázzuk felvágjuk annyi darabra, ahány knédlit szeretnénk. Nálam ez 10 volt. Felgömbölyítjük őket és letakarjuk, pihentetjük, míg felforr a vizünk. 
Egy fazékba vizet töltünk, teszünk egy tortakarikát, bármilyen sütemény kiszúrót vagy kisebb jénai tetőt teszünk. Erre egy tortaforma alja, amire vágunk sütőpapírt. Ha a víz forr, akkor a megkelt gombócokat rátesszük a papírra (3-4 db), lefedjük tetővel és 15 percig gőzöljük. Közben a tető végig rajta van az edényen, nem nyitogatjuk. Ha kíváncsiak vagyunk, akkor üvegtetőt használjunk :) 
Ha letelt a gőzölés ideje óvatosan kiemeljük a knédliket ( egy csipesz segítségével) és készítjük a következő adagot. 




2016. október 4., kedd

Mézes gyömbéres kekszek

Egyszerű az elkészítésük, nem igényel semmi extrát. Csak összegyúrod, gombócozod, sütöd és már kész is. Aki szereti a gyömbért kedvenc keksze lesz :)


Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg barna cukor (por alakú)
10 dkg puha vaj / margarin
1 kávéskanál szódabikarbóna
1,5 kávéskanál sütőpor
5 evőkanál méz
2 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt fehér bors

A lisztben elkeverjük a száraz anyagokat. Hozzáadjuk a vajat / margarint, mézet és összegyúrjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztából diónyi golyókat készítünk, papírral bélelt tepsire tesszük, egymástól 4-5 centi távolságra. Egy pohár alját lisztbe mártjuk és kicsit megnyomkodjuk a tészta golyókat. Aki szeretné megszórhatja kristálycukorral vagy barna cukorral. Kb. 8-10 perc alatt megsütjük.


A cukrozott tetejű kekszeket először lekentem tojással és utána szórtam meg a cukorral.





cukrozott tetejű

2016. október 2., vasárnap

Kókusz kocka

Az örök kedvenc, a megunhatatlan, nagyon sokan sütjük, esszük, van bevált receptünk. Nekem a mézes tészta a nyerő, annál leragadtam anno. Szerintem gyorsan elkészíthető sütemények táborát szaporítja. Pillanatok alatt bekeverhető a tészta. Amíg hűl elkészíthető a máz is. Aztán csak össze kell dobni :) Egy napos kifutási idővel rendelkezik a családunkban.



Hozzávalók a tésztához:

20 dkg cukor
1 egész tojás
5 dkg margarin
2 evőkanál méz
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 dl tej

Hozzávalók a mázhoz:

20 dkg margarin
15 dkg cukor
5 dkg kakaópor
6 evőkanál tej
ízlés szerint rum
kókuszreszelék

A lisztbe elkeverjük a sütőport. Tésztához a cukrot, tojást, margarint, mézet kikeverjük. A masszához adjuk a lisztet majd a tejet. 20 x 30-as papírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra téve kihűtjük.

Közben a mázhoz megmelegítjük a hozzávalókat és langyosra hűtjük.
A tésztát tetszőleges méretű kockákra vágjuk, megforgatjuk a mázban majd a kókuszreszelékben.




2016. szeptember 21., szerda

Csokis repedt kekszek

A kekszek keksze! :) Egyszerűen nem lehet abba hagyni az evését! Próbáljátok csak ki!



Hozzávalók:

17 dkg csokoládé
10 dkg vaj
½ csésze cukor ( csésze= 3dl )
2 tojás
1 teáskanál vaníliás cukor
1 ½ csésze liszt
2 evőkanál kakaópor
¾ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só

porcukor a hempergetéshez

A csokoládét a vajjal egy edényben összeolvasztjuk, majd félretesszük kicsit hűlni. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, belerakjuk a vaníliás cukrot és a langyosra hűlt csokoládékrémet, simára dolgozzuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóval és a sóval, majd a csokis krémhez adjuk. Alaposan összekeverjük. A masszát 1 ½ órára a hűtőbe rakjuk dermedni.

A sütőt 185 °C-ra előmelegítjük, két tepsire sütőpapírt teszünk.

A tésztából kis golyókat formálunk, meghempergetjük a porcukorban és tepsire rakjuk őket nem túl közel egymáshoz. 12 perc alatt készre sütjük. Amikor letelik a 12 perc, még nagyon puhácskák az igen látványos kekszek, de ahogy hűlnek, a szélük megszilárdul, és lehet tálra rakosgatni őket.









Mézespuszedli

Nekem teljesen mindegy, hogy tél vagy nyár, a puszedli állandó társ :) Giga kedvenc, egyszerűen imádom.  Anyukám "üresen" szerette, a férjem is. Mindig teszek félre jó pár darabot máz nélkül. Készítettem már kakaós mázzal, azzal is nagyon finom. Hosszú évek óta sütöm és nem csak puszedliként, hanem a mézeskalácsot is ebből a tésztából készítem.
Ajándékba is kitűnő, már volt rá példa, hogy adakoztunk és nagy örömet szereztünk vele.



Hozzávalók:

4 tojássárgája
15 dkg porcukor
25 dkg langyos méz
5 dkg zsír
1 cs. mézes fűszerkeverék
4 evőkanál tejföl
75 dkg liszt
2 kávéskanál szódabikarbóna

Máz:

4 tojásfehérje
50 dkg porcukor

A tésztához megmelegítjük a mézet, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Nyújtjuk, szaggatjuk és 200 fokon megsütjük. Vigyázz, hamar sül! Kihűtjük.
A mázhoz kikeverjük a porcukrot a tojásfehérjével, majd ha kihűltek a puszedlik beleforgatjuk a mázba és megszárítjuk.

A fehérjét nem habbá verjük!!! Ha gépbe tettük hozzáöntjük a porcukrot és kikeverjük habosra.






Gyömbéres keksz


Mint már írtam, a gyömbér egyik kedvenc fűszerem :) Ez a keksz is nagyon finom, elkészíthetjük ürese vagy mázzal a tetején. Akkor még ünnepélyesebbé varázsolhatjuk. Tovább megyek, gasztro ajándéknak is kitűnő! :)


Hozzávalók:

30 dkg liszt
12 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
4 teáskanál őrölt gyömbér
22 dkg vaj vagy margarin
1 tojássárgája

A hozzávalókat összerakjuk és tésztát gyúrunk. Hűtőbe tesszük, pihentetjük egy órát. Kinyújtjuk, korongokat formázunk, papírral bélelt tepsire tesszük majd 160 fokos előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Porcukorral vagy cukormázzal díszítjük.







Svéd gyömbéres keksz

Szeretem a gyömbért, italba, ételbe, süti meg pláne :) Több apróságot is készítettem már vele. Íme az egyik nagyon finom keksz, ami teával, kávéval egyszerűen tökéletes. Vigyázat! Ízlelőbimbókat felkészíteni! Igazán fűszeres, intenzív ízű keksz!



Hozzávalók:

fűszerkeverékhez:

- 2 evőkanál őrölt gyömbérpor
- 1 kávéskanál fahéj
- késhegynyi őrült szegfűszeg
- késhegynyi fehér bors

Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
csipet sütőpor
10 dkg porcukor
10 dkg puha margarin
5 evőkanál méz

Fűszereket összekeverjük, az anyagokból tésztát készítünk. Kicsit lágy tésztát kapunk, lehet esetleg egy kis lisztet tenni még hozzá.
Nyújtjuk, szaggatjuk,, 200 fokon sütjük. Vigyázz! Gyorsan sül!


2016. szeptember 20., kedd

Gofri


Volt nekem egy tökéletes gofri receptem, amit sikerült elkevernem, égen-földön nem találom :)
Az interneten akadtam  a következőre, biztosra mentem és Aranytepsi oldaláról hoztam el. A gofrik előnye a gyorsaságuk na és a finomságuk is. Bármivel lehet enni, pudingokkal, krémekkel, öntetekkel, lekvárral, tejszínhabbal.



Hozzávalók:

25 dkg liszt
15 dkg porcukor
csipet só
fél csomag sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg margarin
3 egész tojás
1 evőkanál olaj
2,5 dl tej

A lisztben elkeverjük a sütőport. A langyos, olvasztott margarint habosra keverjük a cukrokkal, sóval és hozzáadjuk a tojásokat, az olajat. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd a tejet.

A gofri sütőt felmelegítjük, olvasztott margarinnal kikenjük, tésztát teszünk a formába és megsütjük. Mindenki ízlésének megfelelően gyengébbre vagy ropogósra.

A formát minden sütés előtt ki kell kenni!


2016. szeptember 17., szombat

Gundel palacsinta

Isteni finom! :) A férjem megsütötte a palacsintákat, addig én elkészítettem a tölteléket, öntetet, gyorsan kihűtöttem egy vízfürdőben és máris ettük. Egyszer valamikor régen kipróbáltam már csak nem örökítettem meg. Íme a recept!

Palacsinta:

15 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 dl szódavíz
1/2 dl olaj


A tojást kikeverjük a tejjel, hozzáadjuk a lisztet, sót, olajat végül a szódavizet majd kisütjük.

Töltelék:

20 dkg dió
2 dl tejszín
ízlés szerint cukor
csipet fahéj
rum

A hozzávalókat összekeverjük, felfőzzük és lehűtjük.

Csoki máz

1.5 dl tej
10 dkg étcsoki
3 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
2 evőkanál kakaópor
5 dkg vaj
rum

A tejet felmelegítjük, beletesszük a csokit. Ha felolvadt a csoki hozzáadjuk a kakaóport, cukrot. Levesszük a tűzről a tojások sárgáját jól elkeverjük benne majd a vajat is. Kihűtjük.

A palacsintákat megkenjük a töltelékkel, háromszögre hajtjuk, felét porcukrozzuk, felét leöntjük a csokoládé mázzal.

Ebből a töltelék mennyiségből 10 db palacsintát tudtam készíteni. A tésztából nem tudom hány darab jön ki, mert tripla adagot sütöttünk.


Amerikai palacsinta


Hozzávalók.

40 dkg sima liszt
2 cs sütőpor
1 csipet só!!!!
1 evőkanál kristálycukor
6 dl zsíros tej
2 db tojás
10 dkg olvasztott margarin
étolaj

A margarint megolvasztjuk, közben jól elkeverjük a lisztet a cukorral, sóval és a sütőporral.
A tojást, a margarint kikeverjük, hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet, majd csomómentesre keverjük.
Egy vastag teflonserpenyőbe olajat öntünk, nem kell sok, de minden adag előtt szükség van olajra, kisebb méretű merőkanállal adagoljuk a tésztát.
Mindkét oldalát megsütjük.

Öntet:

Ízlés szerinti mennyiségű cukrot felolvasztunk, beleteszünk tetszés szerinti gyümölcsöt. felengedjük 3-4 dl vízzel majd egy vaníliás pudinggal besűrítjük, amit előzőleg vízben elkevertünk. Megbolondíthatjuk mézzel is :)

Tálalhatjuk lekvárral, pudinggal, különböző öntetekkel.

Bögrés palacsinta

Palacsinta rajongóknak kötelező elkészíteni!!! A tavaly nyáron készített levendulás sárgabarack lekvárral töltöttem meg, hát mit is mondjak?? Hmmmmmmmmm.................valami isteni!
Hankka blogján akadtam a receptre.


Hozzávalók:

4 tojás
4 evőkanál cukor
4 dl tej
4 dl liszt
csipet só

olaj a sütéshez

A tojások fehérjéből egy laza habot készítünk. A sárgájákat kikeverjük a cukorral, sóval. Hozzáadjuk a tejet és a lisztet. Sima tésztát keverünk majd a fehérjét is hozzáadjuk. Olajozott sütőben sütjük.

Nálam ebből az adagból 12 db palacsinta lett, de meg kell mondja elég emberesek lettek.Amint a kép is mutatja szép vastagok, volt mibe harapni.:

Csúsztatott palacsinta

Csúsztatott palacsinta

4 tojás
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
5 dkg vaj
2,5 dl tej
csipet só

töltéshez ízesített dió és baracklekvár

A tojások fehérjét habbá verjük, A sárgákat kikeverjük a porcukorral, vajjal, sóval. Hozzáadjuk a lisztet és apránként a tejet. Végezetül óvatosan a fehérjét is adagoljuk. Kapunk egy sűrű, habos masszát.
Elkezdjük sütni a palacsintákat úgy, hogy csak az egyik felét sütjük meg. Tányérra tesszük a sült oldalával lefelé. Megkenjük lekvárral, megszórjuk a dióval. És így tovább. Az utolsó palacsintát a sült oldalával felfelé tesszük a tetejére és megszórjuk dióval.

8-10 db lesz belőle





Palacsinta torta



Ha nincs kedvem süteményt készíteni, akkor jöhet a palacsinta! Valamikor egyszer olvastam róla, megtetszett és elraktároztam a receptet. A töltelék nagyon finom, könnyű, selymes.

Tészta:

4 dl tej
4 dl liszt
4 egész tojás
csipet só
2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál porcukor

Az egész tojásokat kikeverjük a cukorral, sóval, tejjel. A sütőport elkeverjük a liszttel majd a masszához keverjük és egy sűrűbb palacsintatésztát kapunk. Szokásos módon megsütjük, nálam ez kisebb átmérőjű volt.

Töltelék

2-3 dl tejszínhab

25 dkg mascarpone
2-3 evőkanál porcukor
3-4 evőkanál mogyorókrém
egy evőkanál kakaópor

ezeket simára keverjük és felhasználásig hűtőbe tesszük

Ha mindenünk elkészült összeállítjuk a tortánkat.
leteszünk egy palacsintát, megkenjük a krémmel. Rárakunk egy újabb tésztát amire tejszínhabot kenünk és így tovább. Tetejére a mascarpones krémet tesszük és tetszés szerint díszítjük. Hűtőbe tesszük egy-két órára, hogy lehűljön és könnyen tudjuk szeletelni.

FONTOS!!! A palacsinták hidegen legyenek, mert különben elolvad a krémünk.

kb: 20 cm átmérőjű palacsintákat sütöttem.





Bécsi túrós palacsinta


Palacsinta bármikor, bármilyen, bármennyi! Nem is ismerek olyan embert, aki ne szeretné.
Íme a bécsi túrós palacsinta, ami nagyon finom!

Hozzávalók:

Tetszés szerinti palacsintatésztából sütött palacsinta:D ( kb. 15-18 db. )

Töltelék:

50 dkg túró
4 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint porcukor ( kb. 20 dkg )
ízlés szerint mazsola
vanília

Öntet:

2 dl tej
2 egész tojás
ízlés szerint porcukor ( kb. 5-8 dkg )
vanília

Az öntethez kikeverjük a hozzávalókat egy habverő segítségével.

Töltelékhez a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, vaníliával, citrom héjával, hozzáadjuk a fehérje habját. A túrót összetörjük, belekeverjük a sárgájás masszánkba és óvatosan hozzáadjuk a habot, majd a mazsolát.
Megtöltjük a palacsintákat, félbevágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. Beleállítjuk a palacsintákat. Meglocsoljuk az öntettel és 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

Ha mazsolát is teszünk bele, azt be lehet áztatni egy kis rumba :)











Piskóta rolád

Amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy :) Bármilyen lekvárral elkészíthető. Ízlés szerint krémmel is megtölthetjük.


Hozzávalók:

4 egész tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 evőkanál étolaj
késhegynyi sütőpor

Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük. A lisztben elvegyítjük a sütőport. A habos masszához adjuk az olajat végezetül a sütőporos lisztet, papírral bélelt, 30x35-ös tepsibe simítjuk és előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük.
A megsült tésztát egy nagyobb méretű sütőpapírra borítjuk, leszedjük róla azt a papírt, amin sült. Papírostól feltekerjük és kihűtjük. A hideg tésztát ízlés szerint megkenjük lekvárral és felcsavarjuk. Hűtőbe tesszük egy-két órára és szeleteljük.









Diós, mákos kalács




Nagyon szeretem a kelt tésztákat. Finomak, ezerféle módon elkészíthetőek, különböző töltelékekkel lehet ízesíteni őket. Szépek, mutatósak, laktatóak. Nagymamám sok kelt tésztát sütött gyerekkoromban. Nem volt vasárnap nélküle, kalács, kuglóf, bármilyen formában, ízben. Sorakoztak a nagy gyúrótáblán, porcukrozva, letakarva egy konyharuhával. De szép is volt! Nem volt receptje, csak körülbelüli liszt, maréknyi cukor, gondolatnyi ez meg az :) És csodásak voltak! Anyukám is, nagymamás is Erzsébet volt. Erre a napra mindig kuglóf készült borsodóval. Az volt igazán mennyei! Na majd egyszer elkészítem én is ebben a párosban. Azt vettem észre magamon, ugyan azt csinálom, mint a mama. Amikor a kihűlt a tészta mindig megcsodálom :) Szép laza, könnyű, lyukacsos.
Aztán jómagam is megszerettem a kelt tésztákat, nem csak enni, készíteni is. Van benne egy izgalom. Az élesztővel is óvatosan kell bánni, a tejet nem szabad forrón hozzáadni, mert akkor elpusztulnak a gombák. Meleg helyen kelesztünk, én mindig jól bebugyolálom pléddel is a tálat, nehogy megfázzon :) Ha hűvösebb az idő az ablakot is becsukom. Hiába a kelesztőtál! Na de most már jöjjön a recept!


Hozzávalók:

50 dkg liszt
12 dkg cukor
2 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej
6 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
csipet só
vanília

Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet és a többi hozzávalót tálba tesszük, majd az élesztővel együtt tésztát dagasztunk. Ha valakinek lágy a tészta óvatosan bánjon a liszttel, mert akkor kemény, nehéz lesz a tészta és nem fog megkelni. (tapasztaltam) Meleg helyen duplájára kelesztjük.

Töltelék:

10 dkg dió
5 dkg cukor
reszelt citromhéj
1/2 dl tej

10 dkg mák
5 dkg cukor
reszelt citromhéj
1/2 dl tej

A töltelék hozzávalóit összekeverjük és összefőzzük. Külön külön, majd kihűtjük.

A megkelt tésztát négy részre osztjuk és kb. 30x25 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. Kettőt megkenünk dióval, kettőt mákkal. Feltekerjük mint a bejglit és összefonjuk őket.
Papírral bélelt hosszúkás formába tesszük és ismét duplájára kelesztjük. (püspökkenyér forma)
Ha megkeltek a kalácsok lekenjük a tetejüket felvert tojássárgájával és 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra téve kihűtjük.

A töltelékbe ízlés szerint tehetünk reszelt narancs héját is, mazsolát is. Sőt, aki szereti fahéjat is :)