A diós zserbót már bemutattam nektek. Íme a párja a mákos. Ugye tudjátok? Isteniiii!
Tészta az a saját, a töltelék pediglen változik. Bármikor elkészíthető, de a karácsonyi asztalra szigorúan ajánlott a mákszeretőknek :)
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt
20 dkg zsír
1 evőkanál porcukor
1/2 csomag sütőpor
2,5 dkg élesztő
1 egész tojás
2 tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl
1/2 dl langyos tej
Töltelék:
30-40 dkg darált mák
citrom héja
cukor ízlés szerint
szilvalekvár
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát készítünk és négy részre osztjuk.
A darált mákhoz hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citrom héjat és összekeverjük.
Egy 30x36cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk.
Az egyik tésztát kinyújtjuk, megkenjük szilvalekvárral, megszórjuk mákkal. És így tovább, amíg elfogy a tésztánk. Tetejét meggörgetjük sodrófával, hogy szép egyenletes legyen. Ezután megszúrkáljuk és fél órát kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra és a tésztánkat megsütjük.
Ha kivettük a sütőből egy tepsivel vagy tálcával finoman nyomkodjuk meg, hogy szép egyenletes legyen a tésztánk.
Amikor kihűlt felvágjuk és porcukorral megszórjuk.
Mákos zserbó |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése