2020. október 27., kedd

Fűszeres gyömbérlikőr

 Egy kedves ismerősömtől származik a recept. Nagyon egyszerű az elkészítése. Kitűnő gasztroajándék is lehet karácsonyra. 



Hozzávalók:


1/2 liter vodka 

2 rúd fahéj 

1 teáskanál szegfűszeg

3-4 cm friss, karikázott gyömbér tisztítva

15-20 dkg méz


Elkészítés:

Gyömbért megtisztítjuk, felkarikázzuk. Egy befőttes üvegbe tesszük a mézzel és többi fűszerrel együtt. Ráöntjük a vodkát, elkeverjük. Az üveget lezárjuk és eltesszük pihenni, érni 4 hétre. Időközben pár alkalommal összerázzuk, hogy a méz feloldódjon. Az érési idő alatt a színe besötétedik, az illata fantasztikus lesz. Ha letelt a négy hét egy sűrűbb szitán átszűrjük, üvegbe töltjük és máris elkészültünk vele.











2020. október 6., kedd

Almás morzsasüti

 Nagyon szeretem az ilyen pikk-pakk összedobható nassokat 😊. Ilyen ez az almás morzsasüti is - crumble ahogy "külföldiában" hívják 😁 Az össz macera az az alma tisztítása. 




Hozzávalók: 

Töltelék

50-60 dkg tisztított alma
1 teáskanál őrölt fahéj-1 teáskanál őrölt kardamom-2-3 evőkanál barna cukor 

Tészta

15 dkg liszt
8 dkg darált mandula - mogyoró 
10 dkg barna cukor 
12 dkg vaj 

Egy  25 cm-es átmérőjű piteformát kivajazunk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. 

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és felkockázzuk. Eloszlatjuk a piteformában. A 2-3 evőkanál barna cukorban elkeverjük a fahéjat és a kardamomot, majd rászórjuk az almára. 

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és összemorzsoljuk. Rászórjuk az alma tetejére és az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. 

Tálalhatjuk melegen, hidegen, fagyival, natúr joghurttal, de önmagában is kitűnő! 😀












2020. október 5., hétfő

Narancsos csirkemell

 Régóta őrizgetem ezt a receptet, most sort kerítettem rá. Kicsit édes, picit csípős (barbecue szósztól), kicsit ragacsos 😊     Az elkészítése roppant egyszerű és bő fél óra alatt meg is van. Sajnos jobb fotót nem tudtam lőni, de   higgyétek el, nagyon finom! 😋




Hozzávalók a szószhoz:

1 csésze (3 dl) barbecue szósz
1 csésze (3 dl) narancslekvár
2 evőkanál szójaszósz 

Egy serpenyőbe mérjük az alapanyagokat és összefőzzük, szósz állagú legyen, ami bevonja a húsokat. Félre tesszük, elkészítjük a húst.


Hozzávalók a húshoz:

50 dkg filézett csirkemell
kb. egy csésze liszt
2 tojás

zsiradék a sütéshez 


A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk. A tojásokat felverjük,  megforgatjuk benne a húst, majd a lisztben és forró zsiradékban kisütjük. 

A szószt felmelegítjük és beleforgatjuk a kisült húst. Ízlés szerint  tálaljuk. 


Tippek, tapasztalatok:

Ez a mennyiség (magunkból kiindulva, nálam fél adag készült) 4 főre elegendő. 
A szósz összeforralásánál figyeljetek, nekem első nekifutásra nagyon besűrűsödött, mint egy lekvár, fél narancs levével hoztam vissza 😄












2020. október 1., csütörtök

Granola - az extra müzli

 Vettem - ettem már bolti granolát, de a saját készítésűt nem múlja fel semmi! Magában fogyasztva is tökéletes, jártomban-keltemben mindig bele - bele kóstoltam. Egyszerűen képtelenség elmenni mellette 😁 



Hozzávalók: 


20 dkg zabpehely

10 dkg törökmogyoró

5 dkg pekándió - dió

1 teáskanál fahéj

csipet só

125 ml kókuszolaj 

125 ml méz 

15-20 dkg aszalt gyümölcs (sárgabarack, meggy, áfonya, mazsola)


Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. 

A magokat ízlés szerint daraboljuk. A kókuszolajat és a mézet összemelegítjük. 

A zabpelyhet, fűszereket és a magokat összekeverjük, hozzáadjuk a mézes kókuszolajat, majd az egészet átdolgozzuk. A papírral bélelt tepsire öntjük, elsimítjuk és az előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Időközben egyszer kétszer átkeverjük. 



Közeben az aszalványokat apróra vágjuk és a kész alaphoz adjuk. Átforgatjuk, hagyjuk kihűlni. 


Tippek: A magokat gyümölcsöket lehet variálni ízlés szerint. Tehetünk bele aprított csokoládét, kókuszreszeléket, pisztáciát, kesudiót. Fűszerezésnél mehet bele őrölt kardamom, szegfűszeg, szerecsendió. Tényleg csak a képzelet szab határt 😊 Üvegben vagy celofánzacskóban tároljuk.