2020. január 25., szombat

Édes savanyú csirke

Jó pár alkalommal elkészítettem ezt az ételt. Szeretjük ezeket az ízeket is. Anno a NoSalty oldalán akadtam rá. Egyszerű az elkészítése, macerásabb leírni, mint megfőzni :)




Hozzávalók a csirkéhez:

60-80 dkg csirkemell filé
10 dkg finomliszt
5 dkg kukoricakeményítő
só, bors ízlés szerint
sütéshez étolaj

Hozzávalók a szószhoz:

1/2 dl 7%-os ecet
4 evőkanál barna cukor
1 evőkanál ketchup
1 teáskanál szójaszósz
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál méz

Hozzávalók a zöldség gyümölcs alaphoz:

25 dkg darabolt ananászkonzerv (levére is szükség van!)
1 db sárgarépa
1 kisebb póréhagyma
1 db piros kaliforniai paprika
pici étolaj

A csirkemellet megmossuk, leitatjuk róla a vizet és apró kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk.

A lisztben elkeverjük a kukoricakeményítőt és megforgatjuk benne a csirkemellet.

Bő olajban pár perc alatt megsütjük, majd félre tesszük.

A szószhoz összekeverjük a barna cukrot, ketchupot, szójaszószt, reszelt fokhagymát, mézet, ecetet. Hozzáadjuk a keményítőt,  kb. fél dl ananászlevet és simára keverjük.

A zöldségeket tetszés szerint felvágjuk, majd pár perc alatt megpirítjuk, hogy roppanós maradjon. Felöntjük fél dl vízzel, hozzákeverjük a szószt, folyamatos keverés mellett felforraljuk. Ha nagyon sűrű tehetünk még bele ananászlét. Hozzáadjuk a zöldségeket, csirkemellet és az ananászt, majd átforgatjuk.
Rizzsel vagy rizstésztával tálaljuk.















2020. január 22., szerda

Édesburgonya krémleves

Ahogy telnek az évek egyre jobban szeretem a krémleveseket. Testet-lelket melengető hatásúak, többek között ez a batáta krémleves is.   





Hozzávalók 4 főre:

3 db nagyobb édesburgonya
3 dl főzőtejszín
2 evőkanál étkezési keményítő
1 vöröshagyma
1 mokkáskanál őrölt gyömbérpor
étolaj, só, bors

Az édesburgonyákat megtisztítjuk, felvágjuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a burgonyát, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a gyömbérporral, elkeverjük és közepes hőmérsékleten puhára főzzük.
Ha megfőtt botmixerrel pürésítjük. Elkészítjük a habarást, a tejszínbe elkeverjük a keményítőt és a forrásban lévő leveshez adjuk folyamatos keverés közben. Hagyjuk egyet rottyanni.

Ha valaki hígabban szeretné tehet hozzá még vizet vagy főzőtejszínt. Ízlés szerint levesbetéttel, apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.