Hozzávalók a tésztához:
6 egész tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
6 gr ( fél csomag) sütőpor
sárgabaracklekvár
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy nagy méretű tepsit (gáztepsi / 30x30 vagy 35x35) kibélelünk sütőpapírral.
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral. A lisztbe elkeverjük a sütőport, majd a tojásos masszához adjuk. Tepsibe öntjük, elsimítjuk, megsütjük, kihűtjük.
Egy őzgerinc vagy püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral vagy folpackkal. A kihűlt tésztát vékony csíkokra vágjuk, majd kibéleljük vele a formát úgy, hogy minden egyes tészta közé lekvárt teszünk, ezzel "ragasztjuk" össze. Ezt megtöltjük a krémmel, ami a következő:
Hozzávalók a krémhez:
2 tojássárgája
2 dkg vaníliás puding
10 dkg porcukor
10 dkg darált mák
10 dkg kandírozott narancs
1,5 dl tej
2 dkg zselatin
4 dl habtejszín
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, pudinggal, hozzáadjuk a tejet és sűrű krémmé főzzük. Még forrón belekeverjük a mákot, narancsot és kihűtjük.
A zselatint feloldjuk egy deci vízben, a tejszínt habbá verjük.
A kihűlt mákos krémhez keverjük a tejszínt. A zselatint langyosítjuk és ezt is a krémhez adjuk.
Ezzel a kérmmel megtöltjük a formát. Tetejére ismét lekvárral összeragasztott piskóta csíkokat teszünk.
Pár órára (4-5) hűtőbe tesszük. Ha jól lehűlt kiborítjuk a formából és szeleteljük.
Tippek, tapasztalatok:
A sütemény összeállítását kezdjük a forma bélelésével. Ezzel eltelik egy kis idő. Én azért nem készítettem el előre a krémet, nehogy megkössön idő előtt és nem tudom szépen a formába önteni. Nyugodtan rakjuk össze a formát előre, takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
Torta formában is elkészíthető, a receptet itt találjátok:
https://trarita.blogspot.com/2018/11/makos-charlotte-torta-formaban.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése