Karácsonyt otthon töltöttük. Többféle új ételt készítettem, köztük volt ez a csirkés pite is, ami nagyon ízlett a családomnak. Egyben van minden, ami finom :) Lehet elsőre bonyolultabbnak tűnik a recept, de egyszerű elkészíteni. Piteforma híján kapcsos tortaformában készítettem.
Hozzávalók 24 cm-es formához:
tészta:
35 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
ízlés szerint só
1/2 teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál hideg víz
A száraz hozzávalókat összekeverjük, belereszeljük a hideg vajat, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a tésztánk.
Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
kb. fél kg filézett csirkemell
olaj
15 dkg gomba
2 kisebb répa
két evőkanál liszt
kb. 2 dl húslé (húsleves maradék)
2 dl főzőtejszín
só, bors, majoranna
A gombát, répát tisztítjuk, szeleteljük.A csirkemellet apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával és készre sütjük pici olajon. Megszórjuk a liszttel, hozzáöntjük a húslét és a tejszínt. Folyamatosan keverjük, besűrítjük és a magunk szája íze szerint még ízesítjük. (só - bors - majoranna)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A formát kibéleljük sütőpapírral vagy kikenjük vajjal.
A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és kibéleljük vele a formát. Rárakosgatjuk a nyers, szeletelt gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Erre jön a csirkés szósz, majd a felkarikázott répa. Utóbbit nyomkodjuk bele a csirkés masszába és simítsuk el.
A tészta szélét lekenjük egy pici vízzel. Kinyújtjuk a maradék tésztánkat és ráhelyezzük a töltelékre. Egy villa segítségével körbenyomkodjuk a két tésztát, hogy a rétegek összeragadjanak. Tetejét lekenjük egy tojás sárgájával. Ízlés szerint díszíthetjük is. Egy-két helyen megszúrjuk vagy bevágjuk, ahol a gőz távozni tud. Az előmelegített sütőbe tesszük 15 percre, majd a hőfokot visszavesszük 180 fokra és további 25-30 percig sütjük.
Tipp:
Tehetünk bele póréhagymát, zöldséget is szeletelve. (ez látható nálam)
A megadott sütési idő csak irányadó! Ahány sütő, annyi féle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése