Ezt a receptet valamikor ősszel készítettem. Kisgyerek koromban rendesen vert a víz a káposztától. A szagát sem bírtam. Disznóvágások alkalmával mindig készült toros káposzta. Nagybátyám állandóan a káposztával piszkált, hogy egyek. Nem ment. Ma már más a helyzet. Teltek az évek,változtam (nem is kicsit) és megszerettem. Legyen nyers vagy főtt állapotban. Imádom a lucskos káposztát, a töltött káposztát, a székely káposztát. Leginkább lucskosat főzök, abba minden belehajigálok :) Amit nagyon szeretek az a fajta töltelék, amit nagymamám készített a disznóvágások alkalmával. A kolbász töltelékből midig vett el egy adagot és abból készültek a "gombócok" a toros káposztába. Valami mennyei! Próbáljátok ki, ha van rá lehetőségetek! Egyszerűen szoktam megoldani, a sütni való kolbászt kiszedem a bélből és kész :) Ezt keverem össze a rizzsel, fűszerek alapból benne vannak a kolbászhúsba, már csak a saját szánk íze szerint kell korrigálni rajta ha szükséges.
De visszatérve erre a receptre, nagyon finom, könnyen elkészíthető étel. Az előkészületeken kívül nem sok munka van vele, a sütő végzi a dolgát :)
Hozzávalók:
személyenként egy egész csirkecomb félbe vágva (vagy alsó, vagy felső csirkecomb, kinek mi)
só, bors, őrölt kömény, pirospaprika
olaj
Pár evőkanálnyi étolajban elkeverjük a fűszereket, majd a combokat bedörzsöljük vele.
Állni hagyjuk, míg elkészítjük a káposztát.
Hozzávalók a káposzta ágyhoz:
50 dkg savanyú káposzta (ha nagyon adagot készítünk, akkor megemeljük ezt a mennyiséget)
füstölt kolbász ízlés szerint
egy db vöröshagyma
2 db alma (ez is lehet több)
2-3 evőkanál cukor
sertészsír
babérlevél, só, bors
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Felkarikázzuk a kolbászt, az almát tisztítjuk, cikkekre vágjuk. Az apróra vágott hagymát a zsíron megfuttatjuk, beletesszük a cukrot és karamellizáljuk. Hozzáadjuk a káposztát, kolbászt, almát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tehetünk még bele cukrot is és mehet bele a babérlevél.
Hőálló tál alját pici zsiradékkal kikenjük, beletesszük a káposztát majd a fűszeres combokat. Felöntjük kb. 1 dl vízzel, lefedjük és egy órán át sütjük. Ha letelt az időnk levesszük a tetőt és ropogósra pirítjuk a csirkecombokat.
Tippek:
A csirkecomb bedörzsölésénél is használhatunk zsírt, csak egy picit olvasszuk meg és úgy keverjük bele a fűszereket. Jobb szeretem a sült húsokhoz a sertészsírt.
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
2018. január 29., hétfő
2018. január 23., kedd
Vajas kifli
Na kérem szépen sztori a következő:gondoltam meglepem a férjem egy jó kiflivel. Meg is történt a tegnapi nap, sikerült jól elégetnem :) Volt is meglepi! Ha meghámoztuk ehető volt, a bélzetével nem volt gond. Feltettem a facebook-ra, hogy milyen ügyes voltam, sikerült fekete kifliket sütnöm, amíg én az éterben lógtam :) Igazából nagy sikere volt, többen is kérték a receptet. Kiderült milyen sokan vagyunk így, "véletlenül" túlsütjük az ételt, sütit, pékárukat. De ez hozzá tartozik a konyhai munkákhoz, aki dolgozik az hibázik. Mindenesetre nagyon jót szórakoztam magamon, egész délután nevettem ahányszor megláttam a kifliket, vagy a hozzászólásokat olvastam.
Azért ennyiben nem hagyhattam, ma újra elkészítettem, gondosan ügyelve a sütésre és elkerülve az internet bűvkörét :) Csodásak lettek, nincs is jobb egy friss kiflinél, egy bögre tejjel vagy kakaóval és vajjal.
Hozzávalók a kiflihez:
50 dkg liszt (lehet sima, lehet kenyér liszt is, vagy akár vegyesen)
25 dkg öreg tészta
2 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
1,5 mokkáskanál só
5 dkg puha vaj
kb. 2 dl író (lehet tejet is használni, nem akartam, hogy kárba vesszen) azért kb. mert nem tudni, hogy melyik liszt mennyi folyadékot vesz fel pontosan
+ olvasztott vagy nagyon puha vaj (itt nem tudok mennyiséget mondani, talán két evőkanálnyi volt)
A langyos, cukrozott tejben (íróban) felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk.
Most pedig jöjjön a tegnapi "elfészbukozott" kiflim :D
Azért ennyiben nem hagyhattam, ma újra elkészítettem, gondosan ügyelve a sütésre és elkerülve az internet bűvkörét :) Csodásak lettek, nincs is jobb egy friss kiflinél, egy bögre tejjel vagy kakaóval és vajjal.
Öreg tésztával dolgoztam:
50 dkg liszt
csipet cukor
csipet só
1 dkg élesztő
3 dl langyos víz
Összedolgozzuk, enyhén olajozott, zárható tálba tesszük. Éjszakár a konyhapulton hagyjuk, másnap hűvös helyre tesszük (spájz, kamra), nyáron a hűtőben tároljuk.
50 dkg liszt (lehet sima, lehet kenyér liszt is, vagy akár vegyesen)
25 dkg öreg tészta
2 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
1,5 mokkáskanál só
5 dkg puha vaj
kb. 2 dl író (lehet tejet is használni, nem akartam, hogy kárba vesszen) azért kb. mert nem tudni, hogy melyik liszt mennyi folyadékot vesz fel pontosan
+ olvasztott vagy nagyon puha vaj (itt nem tudok mennyiséget mondani, talán két evőkanálnyi volt)
A langyos, cukrozott tejben (íróban) felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk.
Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük, kb. egy óra alatt.
Ha megkelt a tésztánk felosztjuk (nálam 10 db) de lehet kevesebb, több is, attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk. A tésztákat felgömbölyítjük és újra pihentetjük 20-25 percet.
A kis "gombócokat" kinyújtjuk háromszög alakúra és megkenjük olvasztott vajjal. Ezután feltekerjük. Papírral bélelt tepsire tesszük és újra kelesztjük, kb- 30 -40 percet.
A sütőt időközben előmelegítjük 200 fokra, majd a megkelt kifliket lespricceljük vízzel és megsütjük. Sütési idő kb.20-25 perc- Sütés után rácsra tesszük, újra levizezzük és hűlni hagyjuk.
A kis "gombócokat" kinyújtjuk háromszög alakúra és megkenjük olvasztott vajjal. Ezután feltekerjük. Papírral bélelt tepsire tesszük és újra kelesztjük, kb- 30 -40 percet.
A sütőt időközben előmelegítjük 200 fokra, majd a megkelt kifliket lespricceljük vízzel és megsütjük. Sütési idő kb.20-25 perc- Sütés után rácsra tesszük, újra levizezzük és hűlni hagyjuk.
Tippek, tapasztalatok:
Elkészíthetjük a kifliket öreg tészta nélkül is, akkor az élesztő mennyiségét megemeljük 3 dkg-ra.
Az öreg tésztát is készíthetjük fél adagból attól függően, hogy hány alkalommal sütünk, mennyit sütünk, hány főre. Ketten vagyunk a férjemmel, én fél adag öreg tésztát készítek, abból 3-4 alkalommal tudok sütni.
A meleg helyen kelesztés nem fűtőtestet jelent! Kelesztőtálban, vagy egy folpackkal letakart tálban kelesztünk. Az annyit jelent, hogy "biztonságos" helyre tesszük a tésztánkat, ne érje hideg, huzat. Van amikor betakarom egy pléddel :) Vagy beteszem a szekrénybe, akár a fiókba is.
A folyadék mennyisége kb. érték, ez függ a lisztek minőségétől. Az író sűrűbb, mint a tej, ahhoz adhatunk pici vizet is, ha keménynek látjuk a tésztát.
Ha kicsinek találjátok a kifliket, tepsin való pihentetés után kb. tíz perccel egy picit a két száránál fogva meg lehet húzni. De finoman!!!
Most pedig jöjjön a tegnapi "elfészbukozott" kiflim :D
2018. január 18., csütörtök
Vajas pogácsa
Nagyon szeretem a pogácsákat (is) :) Van bennük valami különleges, ezer fajtája létezik, sok félét megsütöttem már. Ha időben eszembe jut némelyik recept, akkor este elkészítem, éjjel pihentetem a hűtőben. Most pikk-pakk pogácsát szerettem volna, olyat, amit nem kell órákon át pihentetni, hajtogatni. Ehhez nem is volt kedvem, nem is volt időm. Rákerestem a google barátunknál a gyorsan elkészíthető pogácsákra és szó szerint ezt dobta a gép :) Makuka oldalán olvastam a receptet, volt hozzá itthon minden, így gyorsan neki láttam. Nem bántam meg, nagyon finom pogácsákat sikerült összehoznom. Kettőnknek elég sok lett így férjemnek bepakoltam nagy részét és elvitte a kollégáknak. Nagy sikere volt ott is :) Nem is láttam még itt Lengyelországban pogácsát sem az üzletekben, sem a pékségekben, sem a cukrászdákban. Legalábbis ezen a részen, amerre mi élünk. Akkor "gyűjjék" a recept! (picit másképp, mint az eredeti)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg vaj / margarin
1 evőkanál zsír (teljesen mindegy milyen,nálam kacsazsír volt kéznél)
17,5 dkg tejföl (kis doboz, ha valaki nem akar méregetni)
3 dkg élesztő
1 dl langyos tej benne egy teáskanál cukor
1,5 teáskanál só (nekem ez kevésnek bizonyult, kóstoljátok meg a tésztát!)
2 tojássárgája
5 dkg puha vaj a kenéshez
tetejére: tojássárgája, sajt vagy ízlés szerint magok
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a hozzávalókat és a felfutott élesztőt. Tésztát dagasztunk, amit letakarva pihentetünk kb. fél órán át.
Ha letelt az idő kinyújtjuk és megkenjük a puha vajjal. Feltekerjük, mint a bejglit, majd mindkét oldalról középre hajtjuk, a képen látható módon. Ismét letakarjuk és újabb pihenés következik, ami szintén fél óra.
Sütőpapírral kibélelünk tepsiket, a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk és szaggatjuk. Tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával. Hagyhatjuk üresen is, sajtozhatjuk vagy megszórjuk ízlés szerint magokkal. Pihentetjük amíg a következő tepsivel elkészítjük, majd az előmelegített sütőben megsütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Nekem egy kicsit lágy volt a tészta, tettem hozzá lisztet. Nem sokat! Ne legyen kemény a tésztánk, csak jól formálható.
Nagyon szépek lettek, főleg amikor sültek. Sikerült azt a pillanatot is megörökítenem, amikor még a sütőben voltak. Az első adagot világosabbra sütöttem, azok egy picit "összesetek" miután kivettem őket. A második tepsinél már nem volt ilyen gondom, tovább hagytam a melegben :)
Lehet egész felvert tojással is kenni a pogácsákat, de ha csak sárgáját használunk akkor szebb színe lesz. Ha sajtozzuk jó az egész tojás, ha simán készítjük mutatósabbak lesznek, ha csak a tojások sárgáját használjuk.
Alkalmaztam a nagymamám módszerét, minden egyes pogácsát kicsit megsodortam a tenyereim között, így magasabbak lesznek.
Nyújtáskor a tészta vastagságát meghatározz a kiszúrónk átmérője.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg vaj / margarin
1 evőkanál zsír (teljesen mindegy milyen,nálam kacsazsír volt kéznél)
17,5 dkg tejföl (kis doboz, ha valaki nem akar méregetni)
3 dkg élesztő
1 dl langyos tej benne egy teáskanál cukor
1,5 teáskanál só (nekem ez kevésnek bizonyult, kóstoljátok meg a tésztát!)
2 tojássárgája
5 dkg puha vaj a kenéshez
tetejére: tojássárgája, sajt vagy ízlés szerint magok
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a hozzávalókat és a felfutott élesztőt. Tésztát dagasztunk, amit letakarva pihentetünk kb. fél órán át.
Ha letelt az idő kinyújtjuk és megkenjük a puha vajjal. Feltekerjük, mint a bejglit, majd mindkét oldalról középre hajtjuk, a képen látható módon. Ismét letakarjuk és újabb pihenés következik, ami szintén fél óra.
Sütőpapírral kibélelünk tepsiket, a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk és szaggatjuk. Tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával. Hagyhatjuk üresen is, sajtozhatjuk vagy megszórjuk ízlés szerint magokkal. Pihentetjük amíg a következő tepsivel elkészítjük, majd az előmelegített sütőben megsütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Nekem egy kicsit lágy volt a tészta, tettem hozzá lisztet. Nem sokat! Ne legyen kemény a tésztánk, csak jól formálható.
Nagyon szépek lettek, főleg amikor sültek. Sikerült azt a pillanatot is megörökítenem, amikor még a sütőben voltak. Az első adagot világosabbra sütöttem, azok egy picit "összesetek" miután kivettem őket. A második tepsinél már nem volt ilyen gondom, tovább hagytam a melegben :)
Lehet egész felvert tojással is kenni a pogácsákat, de ha csak sárgáját használunk akkor szebb színe lesz. Ha sajtozzuk jó az egész tojás, ha simán készítjük mutatósabbak lesznek, ha csak a tojások sárgáját használjuk.
Alkalmaztam a nagymamám módszerét, minden egyes pogácsát kicsit megsodortam a tenyereim között, így magasabbak lesznek.
Nyújtáskor a tészta vastagságát meghatározz a kiszúrónk átmérője.
2018. január 17., szerda
Pizzatészta
Bizonyára mindenki receptes füzetében ott lapul a számára legjobb, legfinomabb, leggyorsabban elkészíthető pizzatészta.
Nem fogjátok elhinni, 47 éves létemre ettem meg életem első pizzáját! Igen, jól olvassátok! Azon kevesek közé tartozom, aki nem ette meg a pizzát, bolognai - milánói spagettit, lasagnet. De! A családnak ennek ellenére elkészítettem. Hosszú éveken keresztül nálam mumus volt a majonéz, ketchup. Semmiféle majonézes salátát nem ettem meg. Ahogy teltek az évek változtam, változott az ízlésem. No de visszatérve a pizzára! Pár napja megkért a fiam, keressek egy pizzatészta receptet, ami gluténmentes, a barátnőjének szeretné elkészíteni. A sok keresgélésben beindult a Pavlovi reflex :D Ekkor már magunknak kerestem. Volt egy bevált receptem, de most másikat szerettem volna. Rátaláltam Jamie Oliver receptjére és elkészítettem. Tökéletes, nagyon finom lett. Azt mondják a pizza tésztájához minél kevesebb a hozzávaló annál jobb lesz. Egyik nap elkészítettem, ezzel vártam haza a férjem. Belépett, azt mondta isteni az illat, mit készítettem? Mondom neki pizzát. Pizza? Te mit eszel szívem? Én is pizzázok veled! Nagyon meglepődött :) Én is magamon! Már napok óta erre vágytam, annak ellenére, hogy még nem ettem ilyet. A szósz is saját készítésű, hogy tuti saját legyen minden :)
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1/2 evőkanál só
1/2 evőkanál barnacukor
2 evőkanál olíva olaj
1 csomag szárított élesztő (7 gr)
3,25 dl langyos víz
A langyos vízből elveszünk 1 decit, belekeverjük a barna cukrot, a porélesztőt és pihentetjük. Az élesztő szépen megkel.
A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a beindult élesztőt, olajat és a maradék vizet, majd tésztát dagasztunk. Ha elkészültünk, egy tálba tesszük, letakarjuk és kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Ha letelt az idő a tésztát két vagy több részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk és ízlés szerint megpakoljuk.
Tippek, tapasztalatok:
Ebből az adagból két nagy méretű pizzát készítettem. Természetesen többfelé is oszthatjuk a tésztát, kisebb pizzákat is készíthetünk.
Nálam a nagyméretű is osztva volt, egy része többsajtos, másik része sonkás, harmadik pedig igazi magyaros lett :) Tettem rá kolbászt, nagyon vékonyra szeletelt füstölt sonkát, főtt tojást, paradicsomot, paprikát, hagymákat, kukoricát.
Pizzakrém:
20 dkg sűrített paradicsom
fél vöröshagyma reszelve
2 gerezd fokhagyma reszelve
pici olíva olaj
ízlés szerint: oregáno - kakukkfű - bazsalikom - barnacukor
kb. 1 dl víz
A hagymákat olajon megfuttatjuk, rátesszük a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk a fűszereket és a vizet. Jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük.
Tippek, tapasztalatok:
Óvatosan amikor főzzük, mert fröcsög! A megmaradt szószt a hűtőben tároljuk.
A kinyújtott tésztákat megkenjük a szósszal és megpakoljuk a számunkra megfelelő feltétekkel.
Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük.
Nem fogjátok elhinni, 47 éves létemre ettem meg életem első pizzáját! Igen, jól olvassátok! Azon kevesek közé tartozom, aki nem ette meg a pizzát, bolognai - milánói spagettit, lasagnet. De! A családnak ennek ellenére elkészítettem. Hosszú éveken keresztül nálam mumus volt a majonéz, ketchup. Semmiféle majonézes salátát nem ettem meg. Ahogy teltek az évek változtam, változott az ízlésem. No de visszatérve a pizzára! Pár napja megkért a fiam, keressek egy pizzatészta receptet, ami gluténmentes, a barátnőjének szeretné elkészíteni. A sok keresgélésben beindult a Pavlovi reflex :D Ekkor már magunknak kerestem. Volt egy bevált receptem, de most másikat szerettem volna. Rátaláltam Jamie Oliver receptjére és elkészítettem. Tökéletes, nagyon finom lett. Azt mondják a pizza tésztájához minél kevesebb a hozzávaló annál jobb lesz. Egyik nap elkészítettem, ezzel vártam haza a férjem. Belépett, azt mondta isteni az illat, mit készítettem? Mondom neki pizzát. Pizza? Te mit eszel szívem? Én is pizzázok veled! Nagyon meglepődött :) Én is magamon! Már napok óta erre vágytam, annak ellenére, hogy még nem ettem ilyet. A szósz is saját készítésű, hogy tuti saját legyen minden :)
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1/2 evőkanál só
1/2 evőkanál barnacukor
2 evőkanál olíva olaj
1 csomag szárított élesztő (7 gr)
3,25 dl langyos víz
A langyos vízből elveszünk 1 decit, belekeverjük a barna cukrot, a porélesztőt és pihentetjük. Az élesztő szépen megkel.
A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a beindult élesztőt, olajat és a maradék vizet, majd tésztát dagasztunk. Ha elkészültünk, egy tálba tesszük, letakarjuk és kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Ha letelt az idő a tésztát két vagy több részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk és ízlés szerint megpakoljuk.
Tippek, tapasztalatok:
Ebből az adagból két nagy méretű pizzát készítettem. Természetesen többfelé is oszthatjuk a tésztát, kisebb pizzákat is készíthetünk.
Nálam a nagyméretű is osztva volt, egy része többsajtos, másik része sonkás, harmadik pedig igazi magyaros lett :) Tettem rá kolbászt, nagyon vékonyra szeletelt füstölt sonkát, főtt tojást, paradicsomot, paprikát, hagymákat, kukoricát.
Pizzakrém:
20 dkg sűrített paradicsom
fél vöröshagyma reszelve
2 gerezd fokhagyma reszelve
pici olíva olaj
ízlés szerint: oregáno - kakukkfű - bazsalikom - barnacukor
kb. 1 dl víz
A hagymákat olajon megfuttatjuk, rátesszük a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk a fűszereket és a vizet. Jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük.
Tippek, tapasztalatok:
Óvatosan amikor főzzük, mert fröcsög! A megmaradt szószt a hűtőben tároljuk.
A kinyújtott tésztákat megkenjük a szósszal és megpakoljuk a számunkra megfelelő feltétekkel.
Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük.
2018. január 15., hétfő
Citromhéj
Gondolom sokan ismeritek ezt a felhasználási módot. Aki pedig nem, annak máris egy jó ötlet. Amikor "olcsó" a citrom vagy az őszi, téli hónapokban "teás" időszak van, vagy nyáron a limonádés időszakban egy nagyobb mennyiséget veszek. Van aki a bio citromot használja, van aki a meyer citromot.
A citromokat alaposan megmossuk forró vízben, leszárítjuk, megtöröljük. A héját lereszeljük, egy dobozba tesszük és adunk hozzá pár evőkanál kristálycukrot. A dobozt lezárjuk, jól összerázzuk és a hűtőbe tesszük. A citromokat félbe vágjuk és lefacsarjuk a levét. Percek alatt elkészül a frissen facsart citromlé, amit üvegbe öntünk és a hűtőben tárolunk. Teába, limonádéba tökéletes, de felhasználhatjuk ételekbe, salátákhoz is. A reszelt héjat pedig hetekig, hónapokig fel tudjuk használni. Kicsit sötétedik a színe, de ez mit sem ront az ízén. Mindig kéznél van, ha reszelt citromhéjra van szükségünk. Legyen az bármi. Egy kelt tészta, sütemény, étel, egy diós, mákos vagy túrós töltelék. Nagyon praktikus felhasználása a citromnak. Az illata csodás!
A citrom leve napokig (egy- másfél hétig) eláll a hűtőben, de ne műanyag flakonba tároljátok!
Egy kilónál nem érdemes kisebb mennyiséget készíteni.
A citromokat alaposan megmossuk forró vízben, leszárítjuk, megtöröljük. A héját lereszeljük, egy dobozba tesszük és adunk hozzá pár evőkanál kristálycukrot. A dobozt lezárjuk, jól összerázzuk és a hűtőbe tesszük. A citromokat félbe vágjuk és lefacsarjuk a levét. Percek alatt elkészül a frissen facsart citromlé, amit üvegbe öntünk és a hűtőben tárolunk. Teába, limonádéba tökéletes, de felhasználhatjuk ételekbe, salátákhoz is. A reszelt héjat pedig hetekig, hónapokig fel tudjuk használni. Kicsit sötétedik a színe, de ez mit sem ront az ízén. Mindig kéznél van, ha reszelt citromhéjra van szükségünk. Legyen az bármi. Egy kelt tészta, sütemény, étel, egy diós, mákos vagy túrós töltelék. Nagyon praktikus felhasználása a citromnak. Az illata csodás!
A citrom leve napokig (egy- másfél hétig) eláll a hűtőben, de ne műanyag flakonba tároljátok!
Egy kilónál nem érdemes kisebb mennyiséget készíteni.
2018. január 12., péntek
Leveles tésztában sült camembert
Karácsonyra sikerült több csomag leveles tésztát bevásárolnom és sajtot is. Ehhez kerestem receptet, majd erre esett a választásom. Tétova ínyenc oldalán akadtam rá. Gyorsan elkészíthető igazi kuriózum. A sajt, körte, dió egy csodás borral kitűnő előétel, vacsora vagy vendégváró lehet.
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 nagy camembert sajt
2 db körte
dió ízlés szerint
friss rozmaring
frissen őrölt bors
1 tojás sárgája
Sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztát felvágjuk négyzetekre. Nálam hosszában félbe, majd négy részre vágva, az az nyolc négyzet készült. Felét megkenjük pici vízzel, majd a másik felét ráillesztjük. A négy tészta szélét finoman bevágjuk, peremet készítünk rá. Nem kell teljesen az aljáig! Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
A körtéket meghámozzuk, szeleteljük vagy daraboljuk és citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg.
A camembert sajtot felszeletlejük.
A diót tetszés szerint daraboljuk.
A tészta szélét lekenjük tojássárgájával.
A közepüket megtöltjük sajttal, körtével, dióval és friss rozmaringot szórunk rá.
Az előmelegített sütőben pirosra sütjük. Eközben a sajt megolvad, a tészta szépen megemelkedik és ropogósra sül. A megsült tésztákat frissen őrölt borssal meghintjük, melegen fogyasztjuk. Mellé egy pohár finom borral mennyei :)
Eredeti recept: http://tetovainyenc.cafeblog.hu/2017/10/10/leveles-tesztaban-sult-camembert-kortevel-dioval/
2018. január 10., szerda
Csirkés pite
Karácsonyt otthon töltöttük. Többféle új ételt készítettem, köztük volt ez a csirkés pite is, ami nagyon ízlett a családomnak. Egyben van minden, ami finom :) Lehet elsőre bonyolultabbnak tűnik a recept, de egyszerű elkészíteni. Piteforma híján kapcsos tortaformában készítettem.
Hozzávalók 24 cm-es formához:
tészta:
35 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
ízlés szerint só
1/2 teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál hideg víz
A száraz hozzávalókat összekeverjük, belereszeljük a hideg vajat, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a tésztánk.
Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
kb. fél kg filézett csirkemell
olaj
15 dkg gomba
2 kisebb répa
két evőkanál liszt
kb. 2 dl húslé (húsleves maradék)
2 dl főzőtejszín
só, bors, majoranna
A gombát, répát tisztítjuk, szeleteljük.A csirkemellet apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával és készre sütjük pici olajon. Megszórjuk a liszttel, hozzáöntjük a húslét és a tejszínt. Folyamatosan keverjük, besűrítjük és a magunk szája íze szerint még ízesítjük. (só - bors - majoranna)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A formát kibéleljük sütőpapírral vagy kikenjük vajjal.
A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és kibéleljük vele a formát. Rárakosgatjuk a nyers, szeletelt gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Erre jön a csirkés szósz, majd a felkarikázott répa. Utóbbit nyomkodjuk bele a csirkés masszába és simítsuk el.
A tészta szélét lekenjük egy pici vízzel. Kinyújtjuk a maradék tésztánkat és ráhelyezzük a töltelékre. Egy villa segítségével körbenyomkodjuk a két tésztát, hogy a rétegek összeragadjanak. Tetejét lekenjük egy tojás sárgájával. Ízlés szerint díszíthetjük is. Egy-két helyen megszúrjuk vagy bevágjuk, ahol a gőz távozni tud. Az előmelegített sütőbe tesszük 15 percre, majd a hőfokot visszavesszük 180 fokra és további 25-30 percig sütjük.
Tipp:
Tehetünk bele póréhagymát, zöldséget is szeletelve. (ez látható nálam)
A megadott sütési idő csak irányadó! Ahány sütő, annyi féle.
Hozzávalók 24 cm-es formához:
tészta:
35 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
ízlés szerint só
1/2 teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál hideg víz
A száraz hozzávalókat összekeverjük, belereszeljük a hideg vajat, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a tésztánk.
Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
kb. fél kg filézett csirkemell
olaj
15 dkg gomba
2 kisebb répa
két evőkanál liszt
kb. 2 dl húslé (húsleves maradék)
2 dl főzőtejszín
só, bors, majoranna
A gombát, répát tisztítjuk, szeleteljük.A csirkemellet apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával és készre sütjük pici olajon. Megszórjuk a liszttel, hozzáöntjük a húslét és a tejszínt. Folyamatosan keverjük, besűrítjük és a magunk szája íze szerint még ízesítjük. (só - bors - majoranna)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A formát kibéleljük sütőpapírral vagy kikenjük vajjal.
A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és kibéleljük vele a formát. Rárakosgatjuk a nyers, szeletelt gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Erre jön a csirkés szósz, majd a felkarikázott répa. Utóbbit nyomkodjuk bele a csirkés masszába és simítsuk el.
A tészta szélét lekenjük egy pici vízzel. Kinyújtjuk a maradék tésztánkat és ráhelyezzük a töltelékre. Egy villa segítségével körbenyomkodjuk a két tésztát, hogy a rétegek összeragadjanak. Tetejét lekenjük egy tojás sárgájával. Ízlés szerint díszíthetjük is. Egy-két helyen megszúrjuk vagy bevágjuk, ahol a gőz távozni tud. Az előmelegített sütőbe tesszük 15 percre, majd a hőfokot visszavesszük 180 fokra és további 25-30 percig sütjük.
Tipp:
Tehetünk bele póréhagymát, zöldséget is szeletelve. (ez látható nálam)
A megadott sütési idő csak irányadó! Ahány sütő, annyi féle.
2018. január 9., kedd
Sertésszelet sajtos tejszínes tésztával
Egyszerű, gyors ebéd vagy vacsora. Kell ennél több? Jó egy óra alatt elkészíthető.
Hozzávalók:
4 szelet sertéskaraj
20 dkg tészta (nálam széles metélt)
2 dl tejszín
4 evőkanál reszelt sajt
1 evőkanál reszelt füstölt sajt
diónyi vaj
só, bors, olaj
frissen vágott petrezselyemzöld
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, kevés olajon egy serpenyőben mindkét oldalát elősütjük. Ezután felengedjük vízzel (ha van húslével) és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges az elfőtt vizet / húslét pótoljuk.
Amíg a hús készül egy fazékban, sós vízben megfőzzük a tésztát.
Egy serpenyőbe öntjük a főzőtejszínt, hozzáadjuk a reszelt sajtokat, a vajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és összefőzzük. A tészta főzővizéből adunk hozzá kb. egy decit.
Leszűrjük a tésztát és a sajtos mártáshoz tesszük, átforgatjuk és petrezselyemzölddel megszórjuk.
A tésztát tányérra szedjük és a hússal együtt kínáljuk.
Hozzávalók:
4 szelet sertéskaraj
20 dkg tészta (nálam széles metélt)
2 dl tejszín
4 evőkanál reszelt sajt
1 evőkanál reszelt füstölt sajt
diónyi vaj
só, bors, olaj
frissen vágott petrezselyemzöld
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, kevés olajon egy serpenyőben mindkét oldalát elősütjük. Ezután felengedjük vízzel (ha van húslével) és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges az elfőtt vizet / húslét pótoljuk.
Amíg a hús készül egy fazékban, sós vízben megfőzzük a tésztát.
Egy serpenyőbe öntjük a főzőtejszínt, hozzáadjuk a reszelt sajtokat, a vajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és összefőzzük. A tészta főzővizéből adunk hozzá kb. egy decit.
Leszűrjük a tésztát és a sajtos mártáshoz tesszük, átforgatjuk és petrezselyemzölddel megszórjuk.
A tésztát tányérra szedjük és a hússal együtt kínáljuk.
2018. január 8., hétfő
Csörögefánk pálinkával
Számomra ez is egy olyan kategória, amit nem lehet abba hagyni :) Roppan, serceg, "csörög", valami mennyei!
25 dkg liszt
2 egész tojás
2 evőkanál pálinka ( nálam házi vegyes )
2 dkg puha vaj
2 evőkanál tejföl
csipet só
A hozzávalókat összedolgozzuk, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. ( nálam egy pici liszt még került bele )
Kinyújtjuk kb. 1 - 1,5 mm vastagságúra ( lehet még vékonyabb is), derelyevágóval kisebb rombuszokat vágunk és a közepükbe két bemetszést készítünk. Egyik sarkát a másikon áthúzzuk és forró, bő olajban kisütjük mindkét oldalát. Papírszalvétán lecsöpögtetjük és porcukorral tálaljuk.
TIPP:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 egész tojás
2 evőkanál pálinka ( nálam házi vegyes )
2 dkg puha vaj
2 evőkanál tejföl
csipet só
A hozzávalókat összedolgozzuk, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. ( nálam egy pici liszt még került bele )
Kinyújtjuk kb. 1 - 1,5 mm vastagságúra ( lehet még vékonyabb is), derelyevágóval kisebb rombuszokat vágunk és a közepükbe két bemetszést készítünk. Egyik sarkát a másikon áthúzzuk és forró, bő olajban kisütjük mindkét oldalát. Papírszalvétán lecsöpögtetjük és porcukorral tálaljuk.
TIPP:
Az olaj megfelelő forróságú legyen, akkor szépen sülnek a fánkok.Minél vékonyabb a tészta és forró az olaj annál szebbek, hólyagosabbak lesznek. Van egy közeli, cukormentes kép a fánkokról, hogy milyen szép hólyagosak.
Nem szabad nagyon megsütni a fánkokat, mert kiszáradnak.
A nyers tészta ne legyen lisztes! Akkor égnek a tészták és az olaj is. Mielőtt sütjük seperjük le egy ecsettel a felesleges lisztet.