2017. november 30., csütörtök

Forraltbor - zselés linzerek

Elérkezett az év forralt boros szakasza :) Ilyenkor, amikor hidegebb van, esik a hó, jön az adventi időszak, a karácsonyi vásárok ideje és gyönyörködsz a szebbnél szebb termékekben jól esik egy bögre forralt bor. Legyen vörös vagy fehér borból, jól fűszerezve. Egy kis citrom-narancs-fahéj-szegfűszeg, hmmmm......... nincs is ennél finomabb. Amikor rátaláltam erre a receptre nem volt kérdés, hogy elkészítsem-e :) A forralt bor adva volt, abból pillanatok alatt elkészült a töltelék. A tészta sem egy ördöngös dolog. Tehát sütésre fel! Nem fogjátok megbánni ha elkészítitek! Nagyon finomak, a fűszerek különleges ízt adnak.




Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
5 dkg porcukor
egy teáskanál szerecsendió (nálam frissen reszelve)
csipet só
1 tojássárgája
15 dkg vaj/margarin
2-3 evőkanál hideg víz

Forralt borzselé:

1,5 dl forraltbor
1 dl narancslé (nálam frissen facsart)
2 evőkanál cukor
1 dkg dzsemfix

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és egy órára a hűtőbe tesszük. 

A forralt bort, narancslét felforraljuk. A cukorral összekeverjük a dzsemfixet és a boros narancsléhez adjuk, jól elkeverjük majd egy percig főzzük. Kihűtjük.

A sütőt előmelegítjük 180-200 fokosra. Tepsit kibélelünk sütőpapírral. 
A tésztánkat kinyújtjuk kb. 4-5 mm-es vastagságúra, majd tetszőleges formákat készítünk és megsütjük. Nem kell nagyon, elég lesz világosra. Rácsra téve hűlni hagyjuk. 
A zselét átkeverjük, majd a kihűlt linzereket megtöltjük. Pár óra alatt megpuhulnak. 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése