2015. szeptember 20., vasárnap

Linzer

Persze, hogy a mamám receptje! :) És milyen finom! Készítettem már margarinnal, zsírral egyaránt, mindenhogy megállja a helyét. Nagyon kapós apróság nálunk is, gondolom másoknál is. Többször is próbáltam akkora adagot sütni, hogy napokig legyen mihez nyúlni. Sose sikerült :)

Linzer 

Hozzávalók:

35 dkg liszt
18 dkg margarin
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
1-2 evőkanál tejföl, hogy rugalmas tésztát kapjunk

Töltéshez tetszőleges lekvár

A hozzávalókat összegyúrjuk, hűtőbe tesszük egy órácskára.

A tésztát nyújtjuk, tetszés szerinti formára szaggatjuk, 180-200 fokos előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűltek a linzerek ízlés szerint lekvárral összeragasztjuk.

Általában 3-4 adagot gyúrok be. Mindig csak egy keveset veszek ki a hűtőből a nyújtáshoz, sütéshez. Lehetőségekhez mérten ne használjunk sok lisztet a nyújtáshoz. Minél lisztesebb, minél melegebb a tészta annál "csúnyább" linzereket tudunk kiszaggatni, sütni, mert eldeformálódnak.

Valamikor a linzerek tetejét megkenem tojásfehérjével és megszórom apróra vagdalt cukros dióval. Igen mutatósak. 
Készíthetjük alkalmaknak, ünnepeknek megfelelő formára. Íme egy karácsonyi változat :)

Linzer karácsonyi kiadásban 






2 megjegyzés:

  1. Valahol azt olvastam, hogy két sütőpapír között kell kinyújtani. Szerinted ez jó ötlet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó!
      Még nem nyújtottam papír között, mindig lisztet használtam. És ha szükséges volt, akkor egy ecsettel lesepertem róla a felesleget, hogy ne égjen :)

      Törlés