2015. szeptember 19., szombat

Almás pite

Sokadik almás pitét készítettem el. Zsírral készült receptre vadásztam, szeretem azokat a sütiket. Egész más az állaguk, az ízük és az állásidejük is :) Ebben az esetben nem volt lehetőségem az állásidőt tesztelni, mert fél nap alatt elfogyott.

Almás pite

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg zsír
1/2 csomag sütőpor
2 dl tejföl
csipet só

A hozzávalókból tésztát készítünk és hűtőbe tesszük, míg a tölteléket előállítjuk.

Töltelék:

1.5 kg alma
ízlés szerint cukor, fahéj
kevés darált keksz vagy zsemlemorzsa
egy tojássárgája

Almás pite
Az almát tisztítjuk, lereszeljük. Ízlés szerint cukrozzuk, ízesítjük fahéjjal. Állni hagyjuk negyed órát.

Ezután kinyomkodjuk a levét, darált kekszet vagy zsemlemorzsát adunk hozzá s átforgatjuk. Ez felszívja a levét.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Tepsi mérete: 30 x 40 cm

A tésztát ketté vágjuk és az egyiket kinyújtjuk a tepsi méretére. Megszórjuk keksszel vagy morzsával és az almát elegyengetjük rajta. Kinyújtjuk a másik tésztánkat is, ezzel befedjük a tölteléket. A sodrófát finoman végiggörgetjük rajta, biztosítjuk az egyenletességét a sütinknek :) Tojássárgájával megkenjük, egy villa segítségével díszítjük.

Megszurkáljuk és előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük.

Recept származási helye: Receptneked.hu / Kautz József

Almás pite






14 megjegyzés:

  1. Kedves Rita, már másodszor sütöttem meg egy hét alatt, dupla adagból (ennyiből gáztepsi méterű pite lett) ezt az almáspitét. Eddig ez volt nekünk a túrós és almáspite http://webcukraszda.hu/kavart-turos/, ezután nem leszek lusta elővenni a gyúrótáblát. Nagyon finom. Én annyival készítem másképpen a tölteléket, hogy darált diót szórok az alma alá, az almába nem csak fahéjat és curkot teszek, hanem megszórom kevés gyömbérporral. Nagyon finom! :) Köszönöm szépen a receptet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök a sikerednek! :)

      Törlés
    2. Nagymamám a fahéj mellett még egy kis őrölt kardamommal hintette. Érdemes kipróbálni, finom, pikáns ízt kap tőle a töltelék.

      Törlés
  2. Nagyon finom, már elkészítettem és holnap is elfogom, kösz.

    VálaszTörlés
  3. Kár, hogy nem engeded nyomtatni a receptjeidet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Pedig úgy lett beállítva, Megérdeklődöm, hogy mit lehet tenni, sajnos én nem értek hozzá. Segítséget kell kérnem :)

      Törlés
  4. holnap megsütöm csak kell vennem pár dolgot hozzá

    VálaszTörlés
  5. Most szeretném sütni, de a tésztájából hiányolom a tojást! Tényleg nem kell bele?? Üdvözlettel, Irenneni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irén néni! Biztos elkéstem a válasszal, tényleg nem kell bele!

      Törlés
  6. Kedves Rita! Én még kezdő háziasszony lévén bajban vagyok az izlés szerinti ízesítéssel. Tudnál adni egy kb mennyiséget a cukorra vonatkozóan? Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves M! 1,5 kg almához tehetsz 20-25 dkg cukrot, majd ha átkeverted kóstold meg, hogy elég édes-e. Itt még korrigálhatsz. De a cukor mennyisége függ az alma ízétől is, kérdés édes vagy savanyúbb fajta. Remélem tudtam segíteni! :)

    VálaszTörlés