2018. május 24., csütörtök

Lime-os szeletek

Ezt a sütit egy újságban láttam meg. Rögtön beleszerettem :)  A lime  íze, az illata, hmmm.......... Ahogy sültek a lapok isteni illat lengte be a konyhát. Egy igazán üdítő, nyári sütemény lett a végeredmény.




Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
csipet só
1 lime reszelt héja
1 egész tojás
5 dkg vaj / margarin
10 dkg tejföl

A hozzávalókból tésztát készítünk és hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
Könnyen kezelhető, kellemes tésztát kapunk.

Hozzávalók a krémhez:

4 dl tej
4 púpozott evőkanál liszt
20 dkg vaj / margarin
20 dkg porcukor
1 lime reszelt héja és leve

A tejben simára keverjük a lisztet, sűrűre főzzük majd kihűtjük.
A vajat / margarint habosra keverjük a porcukorral. A két masszát összekeverjük, hozzáadjuk a lime reszelt héját és levét. Ezzel kész a krémünk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát három részre osztjuk és kb. 30 x 35 méretű lapokat sütünk. Nagyjából 8-10 perc a sütési idő, de ez sütőfüggő!!

A kihűlt lapokat megtöltjük a krémmel. Tetejét a következő mázzal vonjuk be.

Hozzávalók a mázhoz:

30 dkg porcukor
1 lime leve
egy tojásfehérje (el is hagyható, a máz fényességét szolgálja)
szükség esetén pár csepp víz

A porcukrot, lime levét és a tojás fehérjét simára keverjük. Cseppenként annyi vizet teszünk hozzá, hogy folyós legyen. Lehet nincs is vízre szükségünk, ha nagyobb méretű a tojás.
Ezzel a mázzal bevonjuk a sütemény tetejét és hűtőben pihentetjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Tippek, tapasztalatok:

Ez a krém nem az eredeti recepthez tartozik. Azt olvasva volt egy sanda gyanúm, hogy valami nem stimmel. El nem tudtam képzelni, hogy a 3 dl tejhez ha 15 dkg lisztet teszek és felfőzöm abból egy normális alap lesz. De ne legyek "hitetlen", ( a nagymamám mondta anno) kipróbáltam. Nem működött a dolog. Hidegen még simára tudtam keverni a lisztet a tejjel, de ahogy főztem úgy ugrott össze egy csomóba. Na akkor az az adag kuka és jöhetett a saját verzió, ahogy eredetileg gondoltam. Ezt írtam le a recepthez is. No, így már minden szuper volt! :)
A még nedves máz tetejére reszeltem lime héjából. Mikor összeértek a lapok, megszáradt a máz (kb. 5-6 óra) vizet forralunk,  kancsóba öntjük és ebbe tesszük bele a kést. Hagyjuk pár pillanatra benne a kést, hogy a penge átforrósodjon.  A felesleges vizet letöröljük  róla, így szeleteljük fel a süteményt. Ezt a vízbe "mártogatósdit" minden egyes vágásnál megismételjük.






2 megjegyzés: