szeretik a perecet,
sósat, sósat,
jó ropogósat.
Aki vesz, annak lesz,
aki nem vesz, éhes lesz. :)
Mindenki ismeri ezt a mondókát. Nos megtaláltam a tökéletes perecet! Finom, puha, az az igazi "pancs" van rajta, amit a pékségekben is használnak. A perec mennyisége attól függ, hogy mekkorákat készítünk. Én fél adagot szoktam egyszerre bedagasztani, abból kb. 12-15 db perecet készítek.
Hozzávalók:
1 kg liszt
1/2 liter tej
5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1,5 dl étolaj
Sós massza:
6 evőkanál liszt
2 evőkanál só
víz
Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt,majd a hozzávalókkal összedolgozzuk.
Duplájára kelesztjük a tésztát, felosztjuk,kicsit pihentetjük,sodorjuk, perecet formázunk, lekenjük tojással és a tepsiben még pihentetjük egy kicsit. 200 fokos sütőbe tesszük, majd ha színesedik kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a sós masszával és vissza tesszük a sütőbe.
A sós masszához az anyagokat kikeverjük, jó sűrű palacsinta tészta állagúra.
Ha szép egyforma pereceket szeretnék, akkor a bedagasztott tésztánkat mérjük le és aszerint osszuk el.
Sós perec |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése