2019. szeptember 25., szerda

Kókuszos isler

Egy újságban leltem rá erre a receptre, gondoltam kipróbálom. De milyen jól tettem! Nagy sikere volt, oly annyira, hogy egy hét alatt kétszer is el kellett készítenem.






Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék
20 dkg puha vaj
1 egész tojás

A hozzávalókból tésztát készítünk, majd egy órán át a hűtőben pihentetjük.

Hozzávalók a töltelékhez:

2 dl tej
2 evőkanál liszt
15 dkg puha vaj
10-15 dkg porcukor (ízlés szerint, kóstoljátok)
5 dkg kókuszreszelék

Díszítéshez:

kb. 20 dkg étcsokoládé
2-3 evőkanál étolaj
kókuszreszelék

A tejben csomómentesre keverjük a lisztet majd sűrűre főzzük és kihűtjük.
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral.
A kihűlt krémet összedolgozzuk a porcukros vajjal, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket is.

A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. Tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A lehűlt tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd korongokat szaggatunk. Tepsire tesszük és előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.

A kihűlt korongokat kettesével összeragasztjuk a krémmel.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, olajjal hígítjuk.
Az islert csokiba mártjuk, szilikonos zsírpapírra tesszük, majd a hűtőben hagyjuk megdermedni.

Tippek, tapasztalatok:

Igazán egyszerű elkészíteni. A krémet nem sajnáltam a töltésnél, egy pici így is kimaradt.
A csokit dermedés előtt lehet díszíteni a kókusszal.












2019. szeptember 12., csütörtök

Lime-os kekszek

Minap apró sütik készítésével foglalatoskodtam, köztük ez a lime-os keksz is készült. Egy újságban akadtam a receptre. Nagyon finom kis kekszek születtek :) Szeretem a lime ízét, a krémben a mascarpone pedig csodás. Gyorsan elkészíthető finomság, könnyű, üde falatok. Az eredeti recept nem ezt a krémet tartalmazza, de szerettem volna elhasználni a mascarponet, így született meg ez az ötlet.




Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj/margarin
1 egész tojás
1 lime reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:

1 doboz mascarpone (25 dkg)
ízlés szerint porcukor ( 2-3 evőkanálnyi)
kb. egy dl folyékony habtejszín
1 lime reszelt héja és leve

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőbe pihentetjük egy órácskát.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit szilikonos sütőpapírral kibéleljük.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszés szerinti kiszúróval formázzuk. A darabokat a bélelt tepsire tesszük és megsütjük. sütési idő kb. 10 perc, de ez sütőfüggő! Rácsra téve hűlni hagyjuk, ez idő alatt elkészítjük a krémet.

A mascarponet kikeverjük a lime reszelt héjával, levével, porcukorral és hozzáadjuk a tejszínt is, folyékony állapotában. Ha valakinek szilárd lenne a krém fokozatosan tehet még hozzá tejszínt. Kóstold!!

A kihűlt tésztákat megtöltjük, összeragasztjuk. Hűtőbe téve pár órát pihentetjük, míg az ízek összeérnek.

Tippek, tapasztalatok:

Lime helyett készíthető citrommal is. Mind a tésztába, mind a krémbe is lecserélhető. De a krémbe bármit tehetünk, kakaópor, nutella, ez ízlés kérdése csak :) Bár ebben az esetben elhagynám a lime vagy citrom reszelt héját és levét :)
A krémből nekem egy kicsit megmaradt, de azt bátran bekanalazhatjuk :D









2019. szeptember 5., csütörtök

Szerelmes levél

Egy csodás sütit hoztam nektek. Szerelmes levél a neve, Ártányról származik a recept. Pár hete egy tv műsorban láttam és a szépsége annyira lenyűgözött, hogy muszáj volt elkészítenem :)
Van vele egy kis munka, de a látványa és az íze ezt felülmúlja. Habkönnyű, leheletnyi tészta, benne a csodás diós töltelék, hmm.....




Hozzávalók a tésztához:

35 dkg liszt
25 dkg teavaj
7 db tojássárgája
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál ecet

Hozzávalók a töltelékhez:

7 db tojás fehérje
30 dkg kristálycukor
30 dkg darált dió
1 db citrom reszelt héja


Előző nap elkészítjük a tésztát: a hideg vajat apró kockára vágjuk,  a tojások sárgájával, tejföllel és az ecettel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet és közepes keménységű tésztát készítünk. Négy részre osztjuk, ezekből hengert készítünk, majd mindegyiket 12-12 részre vágjuk. Tehát összesen 48 db. Ezekből a kis tésztákból golyókat készítünk, tálcára vagy tálba tesszük és a hűtőben pihentetjük éjszaka.

Másnap:

A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra.
A tojások fehérjéből habot készítünk, hozzáadjuk a cukrot amivel tovább dolgozzuk. Egy szép fényes, kemény habot kapunk. Végezetül belekeverjük a diót és a citrom héját is.

A tésztát négyszögletes formára nyújtjuk, ami szép vékony legyen, átlátni rajta. Egyszerre 5-6 darabot készítsünk csak. Ezek a tészta darabok kb. 14-16 cm hosszúak és 8-10 cm szélesek. Lentebb a képeken látjátok.

A tészta közepére tölteléket kanalazunk, majd becsomagoljuk. Ennek a módja is látható a képeken.
Szilikonos papírral bélelt tepsire tesszük, majd az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Ez az idő sütőfüggő!!!

A megsült levélkéket óvatosan rácsra szedjük és hagyjuk kihűlni, majd vaníliás porcukorral meghintjük.


Tippek, tapasztalatok:

Fontos, hogy vékonyra nyújtsuk a tésztát, különben nem lesz ilyen szép hólyagos. Nálam az első pár darab vastagabb és kisebb méretű volt,  azok nem is lettek igazán szépek.
Az ecet íze nem érződik a tésztán, ezen nem kell aggódni :)