2019. augusztus 27., kedd

Csemege uborka

Tavaly kaptam ezt a csodás receptet egy ismerősömtől. Készítettem pár üveggel, majd három hétre rá megkóstoltam és nagyon ízlett. Így bátrabban vágtam neki egy nagyobb adagnak. Mindenkinek bejött, isteni csemege uborka lett belőle, ropogós.  Mivel nálunk nagy sikere volt, így közkincsé teszem :)



Hozzávalók:

1,5 liter hideg víz
35 dkg cukor
10 dkg só
2 dl 20%-os ecet
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál natrium benzoát
1 kávéskanál borkénpor

koriander, egész bors, mustármag, babérlevél, vöröshagyma szeletek, torma, kapor

apró uborka

Az uborkákat alaposan megmossuk, jól letisztítjuk egy erre szánt körömkefe segítségével. A cukrot - sót - szódabikarbónát - natrium benzoátot - borkénport szárazon összekeverjük, majd az ecetes vízhez adjuk.  A sterilizált üvegek aljába teszem a fűszereket,  2-3 hagymakarikát, 2 szál kaprot, majd belerakom a jól megtisztított uborkákat, közé pedig tormát. Felöntöm a lével, majd letakarom kistányérral a tetejüket és másnapig úgy hagyom. Ha szükséges a következő nap még pótolom a levet, késhegynyi natrium benzoátot teszek a tetejükre, lezárom az üveget és mehet a kamra polcra.

Tippek, tapasztalatok:

A fűszereket összekeverem egy tálkába, majd az üvegekbe egy-egy evőkanállal teszek. Így egyszerűbb, nem kell mindegyiket külön külön belerakni, tuti, hogy belekerül mind :)
Ha marad meg a felöntőléből azt egy üvegbe téve a hűtőben tároljuk a következő felhasználásig.
Nálam egyszerre 5 kg uborkából készült, ahhoz kétszeres mennyiségű felöntőlé készült.
Aki szereti a csípőset, az tehet bele erős paprikát.











2 megjegyzés:

  1. Köszönöm ezt a csodás receptet. Nagyon finom így az uborka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Margo, nagyon finom ez az uborka recept! Pár éve csak így készítem :) Örülök, hogy ízlik és visszajeleztél!

      Törlés