Bizonyára sokan ismeritek ezt a túrós süteményt, magam is többször elkészítettem már. Egyszerű, nem kell lapokat nyújtogatni, csak jól lehűteni a tésztát és lereszelni. Itt is nagy sikert aratott Lengyelországban :)
Hozzávalók:
60 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 dkg holland kakaópor
vanília
csipet só
egy csomag sütőpor
25 dkg vaj / margarin
1 egész tojás
175 ml tejföl (kis doboz)
A száraz alapanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, tejfölt, vajat / margarint és tésztát készítünk. Kettéosztjuk, 3-4 órára hűtőbe tesszük vagy 1-2 órára a fagyasztóba, hogy megdermedjen és reszelni tudjuk.
Töltelék:
1 kg túró
10 dkg porcukor
vanília
egy citrom reszelt héja
egy egész tojás
A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat, félre tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy nagyobb méretű tepsit (30 x 35) kibélelünk sütőpapírral.
A tészta egyik felét egy nagyobb lyukú reszelőn a papírra reszeljük. Rátesszük a tölteléket, majd a tészta másik felét ráreszeljük. Az előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Tippek, tapasztalatok:
Könnyebb a tészta reszelése, ha jól lehűtjük, kifagyasztjuk. Szeletelést egy recés késsel egyszerűbb végrehajtani. Ha van időnk várni, ez akkor a legegyszerűbb, ha már egy kissé visszapuhult a tésztánk, nem az a friss és ropogós. (persze ha ezt kibírjuk :)
Aki szereti tehet a töltelékbe mazsolát is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése