Már régebben készítettem ezt a könnyed, üde süteményt. Nem bonyolult, mutatós, omlós tésztájú.
Hozzávalók:
3 bögre liszt (bögre = 2,5 dl)
1 kávéskanál sütőpor
vanília
csipet só
20 dkg vaj / margarin
1 bögre natúr joghurt
kb. 1/2 kg meggybefőtt vagy friss meggy esetleg cseresznye
ízlés szerint cukor
fahéj
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Joghurt állagától függően adhatunk még hozzá lisztet, hogy egy kellemes tapintású, könnyen dolgozható tésztát kapjunk. Téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 3 mm vastagságúra. A tésztát csíkokra vágjuk,olyan szélességben, hogy fel is tudjuk majd tekerni. Sorba rakjuk a meggyet, ízlés szerint megszórjuk fahéjas cukorral. Feltekerjük a tepsi közepétől kiindulva csiga alakban. Az előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
Rácsra téve hűlni hagyjuk. tetejét ízlés szerint meghintjük vaníliás porcukorral vagy fahéjas porcukorral.
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
2018. június 27., szerda
2018. június 15., péntek
Joghurtos gyümölcsös kocka
Nagyon szeretem a beborítom, kiborítom sütiket :) Pár perc alatt kész, mehet a sütőbe. Tovább tart a kivárási idő, mint az elkészítése :D Sorban érnek a gyümölcsök, tetszés és ízlés szerint bármelyikkel elkészíthető. Nálam áfonya és fehér cseresznye került a tésztába.
Hozzávalók:
2 egész tojás
20 dkg porcukor
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
40 dkg natúr joghurt
10-15 dkg gyümölcs
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 30 x 35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lisztben elkeverjük a sütőport. Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd a joghurtot. Simára keverjük. A megtisztított gyümölcsöket rászórjuk a tésztára, kicsit belenyomjuk. Az előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. TŰPRÓBA!!
Rácsra téve hűlni hagyjuk, majd szeleteljük. Ízlés szerint porcukorral meghintjük.
Tippek, tapasztalatok:
Nálam görög joghurtból készült, ami itt igen sűrű, ezáltal a tészta állaga is sűrűbb lett a megszokottnál amikor bekevertem. De ez semmit nem von le az ízéből.
Bármilyen évszakban süthetjük, hisz friss gyümölcsből és befőttből is egyaránt készíthető.
Süthetjük kerek formában, vagy nagyobb tepsiben is, attól függően, hogy milyen vastagságú tésztát szeretnénk.
Hozzávalók:
2 egész tojás
20 dkg porcukor
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
40 dkg natúr joghurt
10-15 dkg gyümölcs
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 30 x 35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lisztben elkeverjük a sütőport. Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd a joghurtot. Simára keverjük. A megtisztított gyümölcsöket rászórjuk a tésztára, kicsit belenyomjuk. Az előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. TŰPRÓBA!!
Rácsra téve hűlni hagyjuk, majd szeleteljük. Ízlés szerint porcukorral meghintjük.
Tippek, tapasztalatok:
Nálam görög joghurtból készült, ami itt igen sűrű, ezáltal a tészta állaga is sűrűbb lett a megszokottnál amikor bekevertem. De ez semmit nem von le az ízéből.
Bármilyen évszakban süthetjük, hisz friss gyümölcsből és befőttből is egyaránt készíthető.
Süthetjük kerek formában, vagy nagyobb tepsiben is, attól függően, hogy milyen vastagságú tésztát szeretnénk.
2018. június 11., hétfő
Lazac spárga ágyon
A facebookon láttam meg a receptet, pontosabban egy videót. Nagyon megtetszett. Gyorsan elkészíthető, könnyű étel. Jelenleg Lengyelország északi részén élünk, ahol halban nincs hiány :) Csodás tengeri halakat lehet kapni, a választék lenyűgöző.
Hozzávalók:
egy lazac (kb. 40-50 dkg)
egy csomag spárga (kb. 25 dkg)
egy citrom héja apróra vágva
fél csomag apróra vágott kapor
két gerezd áttört fokhagyma
vaj, só, bors
A lazacról levágjuk a bőrét, megmossuk, szárazra töröljük. Spárgát tisztítjuk, megmossuk, végeit letörjük vagy levágjuk.
A kaprot apróra vágjuk, fokhagymát reszeljük vagy présen átnyomjuk. A megmosott citrom héját hámozóval levágjuk, apróra vágjuk.
Nagyobb darab alufóliát tepsire rakunk. Rátesszük a spárgát, arra a lazacot, melyet sózunk, borsozunk. Megszórjuk a kaporral, fokhagymával, citrom héjával. Ráteszünk kisebb vajdarabokat. Becsomagoljuk, előmelegített 190 fokos sütőben kb- 25 perc alatt megsütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Többször elkészítettem, egyszerű, könnyű és nagyon finom étel. Nálam két személyre készült ez az adag. Sütés előtt szoktam elkészíteni, összerakom a csomagot, beteszem a hűtőbe. Étkezés előtt frissen sütöm. Vendégváróként is tökéletes, hiszen előre összeállíthatjuk és csak sütni kell a megfelelő időpontban. Ami még igen pozitív az étellel kapcsolatban, hogy alig van mosogatnivalónk :D Köretet nem szoktam készíteni hozzá, hisz ott a spárga.
Hozzávalók:
egy lazac (kb. 40-50 dkg)
egy csomag spárga (kb. 25 dkg)
egy citrom héja apróra vágva
fél csomag apróra vágott kapor
két gerezd áttört fokhagyma
vaj, só, bors
A lazacról levágjuk a bőrét, megmossuk, szárazra töröljük. Spárgát tisztítjuk, megmossuk, végeit letörjük vagy levágjuk.
A kaprot apróra vágjuk, fokhagymát reszeljük vagy présen átnyomjuk. A megmosott citrom héját hámozóval levágjuk, apróra vágjuk.
Nagyobb darab alufóliát tepsire rakunk. Rátesszük a spárgát, arra a lazacot, melyet sózunk, borsozunk. Megszórjuk a kaporral, fokhagymával, citrom héjával. Ráteszünk kisebb vajdarabokat. Becsomagoljuk, előmelegített 190 fokos sütőben kb- 25 perc alatt megsütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Többször elkészítettem, egyszerű, könnyű és nagyon finom étel. Nálam két személyre készült ez az adag. Sütés előtt szoktam elkészíteni, összerakom a csomagot, beteszem a hűtőbe. Étkezés előtt frissen sütöm. Vendégváróként is tökéletes, hiszen előre összeállíthatjuk és csak sütni kell a megfelelő időpontban. Ami még igen pozitív az étellel kapcsolatban, hogy alig van mosogatnivalónk :D Köretet nem szoktam készíteni hozzá, hisz ott a spárga.
Reszelt túrós
Bizonyára sokan ismeritek ezt a túrós süteményt, magam is többször elkészítettem már. Egyszerű, nem kell lapokat nyújtogatni, csak jól lehűteni a tésztát és lereszelni. Itt is nagy sikert aratott Lengyelországban :)
Hozzávalók:
60 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 dkg holland kakaópor
vanília
csipet só
egy csomag sütőpor
25 dkg vaj / margarin
1 egész tojás
175 ml tejföl (kis doboz)
A száraz alapanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, tejfölt, vajat / margarint és tésztát készítünk. Kettéosztjuk, 3-4 órára hűtőbe tesszük vagy 1-2 órára a fagyasztóba, hogy megdermedjen és reszelni tudjuk.
Töltelék:
1 kg túró
10 dkg porcukor
vanília
egy citrom reszelt héja
egy egész tojás
A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat, félre tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy nagyobb méretű tepsit (30 x 35) kibélelünk sütőpapírral.
A tészta egyik felét egy nagyobb lyukú reszelőn a papírra reszeljük. Rátesszük a tölteléket, majd a tészta másik felét ráreszeljük. Az előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Tippek, tapasztalatok:
Könnyebb a tészta reszelése, ha jól lehűtjük, kifagyasztjuk. Szeletelést egy recés késsel egyszerűbb végrehajtani. Ha van időnk várni, ez akkor a legegyszerűbb, ha már egy kissé visszapuhult a tésztánk, nem az a friss és ropogós. (persze ha ezt kibírjuk :)
Aki szereti tehet a töltelékbe mazsolát is.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 dkg holland kakaópor
vanília
csipet só
egy csomag sütőpor
25 dkg vaj / margarin
1 egész tojás
175 ml tejföl (kis doboz)
A száraz alapanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, tejfölt, vajat / margarint és tésztát készítünk. Kettéosztjuk, 3-4 órára hűtőbe tesszük vagy 1-2 órára a fagyasztóba, hogy megdermedjen és reszelni tudjuk.
Töltelék:
1 kg túró
10 dkg porcukor
vanília
egy citrom reszelt héja
egy egész tojás
A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat, félre tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy nagyobb méretű tepsit (30 x 35) kibélelünk sütőpapírral.
A tészta egyik felét egy nagyobb lyukú reszelőn a papírra reszeljük. Rátesszük a tölteléket, majd a tészta másik felét ráreszeljük. Az előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Tippek, tapasztalatok:
Könnyebb a tészta reszelése, ha jól lehűtjük, kifagyasztjuk. Szeletelést egy recés késsel egyszerűbb végrehajtani. Ha van időnk várni, ez akkor a legegyszerűbb, ha már egy kissé visszapuhult a tésztánk, nem az a friss és ropogós. (persze ha ezt kibírjuk :)
Aki szereti tehet a töltelékbe mazsolát is.
2018. június 6., szerda
Fehér csokis, málnalekváros isler
Minap vendégeket vártam és valami új sütit szerettem volna készíteni. Bár a nagy melegben ajánlott a hűtőben tartani a csoki végett. Személy szerint nem rajongok a fehér csokiért, nekem túl édes, de ezt a savanykás málnalekvár tökéletesen ellensúlyozza.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj / margarin
1 tojássárgája
csipet só
málnalekvár
kb. 30 dkg fehér csoki
pici piros ételfesték (opcionális)
A lisztet, porcukrot, vajat / margarint, tojássárgáját, sót tésztává gyúrjuk és egy órán át pihentetjük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra, tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lehűlt tésztát kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk és 4-5 mm átmérőjű kiszúróval korongokat szaggatunk. A papírral bélelt tepsire tesszük és kb. 10 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A fehér csokit gőz fölött felolvasztjuk, pici olajjal lazítjuk, a számunkra megfelelő sűrűségűre.
A kihűlt tésztát málnalekvárral összeragasztjuk, rácsra tesszük. Egy kanál segítségével a felolvadt csokival bevonjuk úgy, hogy az oldalát is fedje. Várunk, míg a csoki megköt. A maradék csokit picit színezzük és díszítjük vele a sütemények tetejét.
Tippek, tapasztalatok:
Az islereknek kell egy nap, míg megpuhulnak.
Csokizáshoz a rács alá tegyünk szilikonos sütőpapírt, amire rácsöpöghet a csoki. Ha ez megköt könnyen össze tudjuk kaparni és újra feldolgozni. Első nekifutásra nem tudjuk az összes islert bevonni. Ha a papíron megkötött csokit összekaparjuk, újra olvasztjuk ismét bevonhatjuk vele az islereket. Ez nálam is így történt. Ne legyen híg a csoki, mert akkor nem fedi szépen a tésztát. Olyan sűrűségű legyen, hogy a kanálról ha folyatjuk azt befedje.
Nem előírás, hogy a maradék csokit beszínezzük, apró színes cukorkákkal is díszíthetjük a korongok tetejét, vagy akár üresen is hagyhatjuk. Egy savanykás ribizli lekvárral is el tudom képzelni :) Melegben természetesen hűtőben tároljuk.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj / margarin
1 tojássárgája
csipet só
málnalekvár
kb. 30 dkg fehér csoki
pici piros ételfesték (opcionális)
A lisztet, porcukrot, vajat / margarint, tojássárgáját, sót tésztává gyúrjuk és egy órán át pihentetjük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra, tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lehűlt tésztát kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk és 4-5 mm átmérőjű kiszúróval korongokat szaggatunk. A papírral bélelt tepsire tesszük és kb. 10 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A fehér csokit gőz fölött felolvasztjuk, pici olajjal lazítjuk, a számunkra megfelelő sűrűségűre.
A kihűlt tésztát málnalekvárral összeragasztjuk, rácsra tesszük. Egy kanál segítségével a felolvadt csokival bevonjuk úgy, hogy az oldalát is fedje. Várunk, míg a csoki megköt. A maradék csokit picit színezzük és díszítjük vele a sütemények tetejét.
Tippek, tapasztalatok:
Az islereknek kell egy nap, míg megpuhulnak.
Csokizáshoz a rács alá tegyünk szilikonos sütőpapírt, amire rácsöpöghet a csoki. Ha ez megköt könnyen össze tudjuk kaparni és újra feldolgozni. Első nekifutásra nem tudjuk az összes islert bevonni. Ha a papíron megkötött csokit összekaparjuk, újra olvasztjuk ismét bevonhatjuk vele az islereket. Ez nálam is így történt. Ne legyen híg a csoki, mert akkor nem fedi szépen a tésztát. Olyan sűrűségű legyen, hogy a kanálról ha folyatjuk azt befedje.
Nem előírás, hogy a maradék csokit beszínezzük, apró színes cukorkákkal is díszíthetjük a korongok tetejét, vagy akár üresen is hagyhatjuk. Egy savanykás ribizli lekvárral is el tudom képzelni :) Melegben természetesen hűtőben tároljuk.