Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg porcukor
5 dkg margarin
3 tojássárgája
csipet só
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
kb. 1 liter olaj a sütéshez
50 dkg liszt
5 dkg porcukor
5 dkg margarin
3 tojássárgája
csipet só
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
kb. 1 liter olaj a sütéshez
Az élesztőt kb. 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, beletesszük a tojássárgáját, cukrot, sót, a felfuttatott élesztőt és a langyos tejet. Összedolgozzuk és a végén hozzáadjuk a felolvasztott margarint, majd szép fényesre dagasztjuk. Meleg helyen minimum egy órát kelesztjük. Ha letelt az időnk visszadagasztjuk és újra kelesztjük.
Kinyújtjuk ujjnyi vastagra,tetszés szerinti méretre kiszaggatjuk és letakarva ismét megkelesztjük. Közben olajat melegítünk, majd a fánkokat megsütjük. Papírtörlőre vagy szalvétára szedjük, jól lecsöpögtetjük az olajat, majd áttesszük egy tálra vagy rácsra és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Melegen ne rakjuk egymásra, mert összenyomódnak.
A tészta vastagságát befolyásolja a kiszúró mérete.
Mindenki másképp süti, én az első felét fedő alatt szoktam. Hogy miért? Aaaaazt nem tudom :) A mamám is mindig így sütötte, a miértjét pedig nem kérdeztem soha. De amikor magam is elkezdtem sütögetni, mindig megkérdezte nagyanyám: mi a Jó Istent csinálsz vele te lány, hogy ilyen szép szalagos? :) De tényleg nem tudom, még nem sikerült elrontanom :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése