Kicsit furi a neve ugye? :) De mennyire finom!!! Nem lehet abbahagyni, eteti magát! Pár napja készítettem, de alig tudom megállni, hogy ne süssem újra. Igazán pici kifliket készítettem, falatkákat. Nagyon porhanyós, szétmállik a szájban. Igazán egyszerű az elkészítése. Az eredeti receptíró azt mondja, hogy a fagyasztóba is elkészíthető a tészta és bármikor kivethetjük és kiflizhetünk :)
Ez az adag egy nap alatt eltűnt nálunk, pedig csak ketten vagyunk a férjemmel. Saját készítésű szilvalekvárral töltöttem meg. Valami mesés! :)
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg puha vaj + egy evőkanál lágy vaj
1 evőkanál ecet (nálam 15 %-os)
6 evőkanál hidegvíz
csipet só
töltéshez ízlés szerint lekvár
forgatáshoz vaníliás porcukor
A vízbe beletesszük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a 25 dkg vajat, sót és az ecetes vízzel tésztát készítünk. Kinyújtjuk téglalap alakúra és megkenjük az evőkanálnyi puha vajjal, majd feltekerjük, mint a bejglit. Minimum egy-két órára a hűtőbe tesszük. (nálam volt 3-4 is) Eredeti recept szerint jót tesz az éjszakai pihenés.
A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra, tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lehűlt, pihentetett tésztát 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. Csíkokra, majd háromszögekre vágjuk. Mindegyik tésztára lekvárt teszünk és kifli formára feltekerjük, tepsire tesszük és megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd langyosan vaníliás porcukorba forgatjuk.
Receptre a NoSALTY oldalán találtam, Csiki Piroska osztotta meg a receptet, akinek nagyon hálás vagyok érte :)
És ha teszel még hozzá 8 dkg reszelt sajtot, kitűnő pogácsát kapsz!
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet! :)
TörlésCukor nem kell a tésztába?
VálaszTörlésNem kell a tésztába cukor,elég ami a beforgatáshoz szükséges.
TörlésEgyfolytában azon gondolkozom miért kell bele az ecet... Ugye semmi mellékíze nem lesz tőle??? (tudom hülye kérdés )
VálaszTörlésNeem! Nem lehet érezni, ne aggódj! :) javítja a tészta rugalmasságát, nyújthatóságát.
Törlésköszönet a válaszért!!!:)
Törlés... es mennyi ideig kell sutni es hany fokon?
VálaszTörlésHőfok az adva vagyon, de időt azt nem igazán mondanék, mert mindenki sütője máshogy dolgozik.Sütési idő függ a kiflik méretétől is. Látod sütés közben a kifliken, hogy szépen sülnek, kezdenek színt kapni. Ha megfogod érzed rajta és a kiflik alján is látod.
TörlésNagyon jó ez a recept, többször megsütöttem !
VálaszTörlésÖrülök, hogy nálatok is bevált Ági! Köszönöm a visszajelzésed! :)
TörlésPogácsaként sütöm a menyem nagyon szereti,és bulikra viszi a család. De most látva ezt a receptet szilveszterre meg sütöm ! Majd be számolok hogy sikerült !
VálaszTörlésPogácsának még nem készítettem el, de kipróbálom úgy is! Kíváncsian várom a véleményed, remélem sikere volt nálatok is! :)
TörlésElkészítettem édes és sajtos változatban is. Nagyon finom lett. Köszönöm. :)
VálaszTörlésÖrülök a sikerednek Anita! Köszi a visszajelzést! :)
TörlésÉn zsirral készitettem nagyon finom omlós lett
VálaszTörlésJó ötlet, köszi! :)
TörlésEzt hájas tésztaként csinálta a nagymamám mert ott vaj helyett hájat használt. Isteni finom főleg házi szilvalekvárral
VálaszTörlésBiztos nagyon finom hájjal is :) Majd kipróbálom azzal is, köszi az ötletet!
VálaszTörlés