2017. szeptember 18., hétfő

Narancsos mézes krémes

Mivel kedvencem a mézes süti, a narancs ezért mindenképp el szerettem volna készíteni ezt a sütit. Receptneked oldalán akadtam rá, de a krémet másképp készítettem el, nem keményítővel, hanem liszttel készült. A csokimáz is a "saját" receptem, mert nem sikerült az ott leírtak alapján. Biztos valamit nem jól csináltam.




Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
15 dkg porcukor
6 dkg kakaópor
1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
csipet só
15 dkg puha vaj
6 evőkanál folyékony méz
2 egész tojás
4-5 evőkanál tejföl

A száraz anyagokat összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, mézet, tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen dolgozható, nyújtható tésztát kapjunk. 4 részre osztjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és előmelegített,  180 fokos sütőben megsütjük a lapokat. Vigyázz, ne legyen száraz a tészta, könnyen sül! A tepsi mérete 35 x 35-ös volt nálam.

Hozzávalók a krémhez:

4 db narancs reszelt héja
2 db narancs leve
annyi tej, hogy ha a narancsok levét lemérjük azzal együtt legyen 8 dl a folyadék (nálam 2 dl narancslé ahhoz tettem 6 dl tejet)
8 púpos evőkanál liszt
4 tojássárgája
25 dkg porcukor
25 dkg vaj

Jól megmossuk a narancsokat és lereszeljük a héját, de a fehér része ne kerüljön bele, az keserű!
Két narancsnak kifacsarjuk a levét, ezt kiegészítjük annyi tejjel, hogy 8 dl folyadékot kapjunk.
A négy tojássárgájához hozzáadjuk a lisztet, egy kis folyadékot és simára keverjük. Felöntjük a maradék narancsos tejjel és közepes hőfokon folyamatos keverés közben sűrűre főzzük.
Ha nem lenne csomómentes a krém alapja nyugodtan szűrjük át és utána főzzük meg!
A krémet tegyük félre hűlni.
Közben keverjük habosra a puha vajat a porcukorral. Adjuk hozzá a kihűlt krémet és jól keverjük össze, majd belekeverjük a narancsok reszelt héját.
A kész krémmel töltsük meg a lapokat.


Csokimáz:

15 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
1 evőkanál tej
1 evőkanál tojásfehérje

A vajat, porcukrot, tejet felmelegítjük folyamatos keverés közben. Tűzről levéve elkeverjük benne a kakaóport és a kanálnyi tojásfehérjét. Kicsit hűtjük, többször átkeverjük és a sütemény tetejét bevonjuk vele. 4-5 órára hűtőbe tesszük, majd forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Szép nagy adag sütemény lesz belőle.
A tojásfehérjétől szép fényes lett a máz, mint a képen is láthatjátok. Ez a csokimáz nem köt meg szárazra, az az igazi, nagyanyáink korabeli krémes jellegű máz lett :)






6 megjegyzés:

  1. Szia Rita!
    Nagyon gusztusos lett!A csokimáznál beküldéskor csak a kevés vizet írtam oda,az 1-1,5 dl vizet már maga az oldalt tette hozzá....
    Szép estét,Barna Pap Mónika :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Móni!

    Nem tettem bele a deci vizet magam sem, igazából nem tudom mi lehetett a gond. De nem is számít! A krémet liszttel készítettem, tökéletes lett. Nagyon finom a süti! :) Köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  3. Szívesen,örülök ízlett Nektek is :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Rita, a csokimazhoz a tojásfehérjét, habbá verve, vagy simán adom hozzá?
    Csodálatos receptjeid vannak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat a megkésett válaszért! Simán kell e fehérjét hozzákeverni a mázhoz.

      Törlés
    2. Örülök, hogy tetszenek a receptek Ivon! :)

      Törlés