Készíthető napon, sütőben, nálam aszalógépben. Az utóbbi két lehetőségben az a jó, hogy az év bármelyik évszakjában elkészíthető. Az illata! Hmmmm....... csodás :) Már használatba is vettem, levesbe, húshoz is.
nyers zöldségek |
Hozzávalók:
1 kg répa
1/2 kg zöldség
piros, sárga, zöld kaliforniai paprika
egy nagyobb fej zeller és zöldje
egy nagyobb fej karalábé
jó nagy csokor petrezselyem
A zöldségeket tisztítjuk, alaposan megmossuk és legyaluljuk. Nyers állapotban rengeteg lesz belőle.
Betesszük az aszalógépbe, mindegyik tálcára, szépen elosztjuk. Eleinte igen zsúfolt lesz, de ahogy szárd egyre jobban elfér. A tálcákat óránként cserélgettem. Kb. 8 órán át aszalódtak a zöldségek.
Amikor már szárazak egy papírral bélelt tepsire tesszük, összemorzsoljuk és a sütőben még 50 fokon hagytam száradni, biztos ami biztos alapon.
Amikor ez megtörtént kávédarálóban kicsit megpörgetjük. Ízlés szerint adunk hozzá durva szemcsés sót és üvegbe tároljuk.
A zöldségek kiválasztásánál a képzelet szab határt :9 tehetünk hozzá paradicsomot, hagymát, karfiolt, káposztát, fokhagymát is.
Ha sütőben készítjük, akkor 50-60 fokon száríthatjuk a zöldségeket.
szárított zöldségek |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése