2016. július 26., kedd

Magos tönkölykiflik


A Kifőztük gasztromagazin oldalán akadtam a receptre. Kicsit másképp készítettem, mint az eredeti leírásban volt. Nagyon finom, laktató kiflik lettek.

Hozzávalók:

40 dkg tönkölybúza liszt
10 dkg világos rozsliszt
2-2 dkg szezámmag, lenmag, napraforgómag és tökmag pirítva
1 csapott evőkanál só
3 dkg olvasztott vaj
2.5 dkg élesztő
1 reáskanál méz
1 dl langyos tej
1,8 dl víz

A magokat száraz serpenyőben megpirítjuk. Aki úgy gondolja, a tökmagot előtte eltördelheti. Félre tesszük hűlni.
Az élesztőt a mézzel, kevés tejjel felfuttatjuk.
A liszteket tálba tesszük és a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Végül a magokat is hozzádolgozzuk és letakarva egy órán át kelesztjük meleg helyen, letakarva. Ezek a fajta lisztek több folyadékot felvesznek, lehet, hogy több vízzel kell dolgoznunk.
Ha megkelt a tésztánk lisztezett felületre borítjuk, finom ellapogatjuk és nyolc részre osztjuk. Kifliket formázunk, papírral bélelt tepsire tesszük és fél órát kelesztjük. Meghinthetjük rozsliszttel, megvágjuk a tetejét és 180 -190 fokon megsütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése