2019. december 19., csütörtök

Cukrozott mandula

Imádom a mandulát, bármilyen formában. Süti, csoki, akármi legyen. Most egy pár perc alatt elkészíthető finomságot hoztam, ami egy szép csomagolásban gasztroajándéknak is kitűnő.



Hozzávalók:

20 dkg mandula
15 dkg kristálycukor
1/2 dl víz
1 teáskanál őrölt fahéj vagy 1 teáskanál őrölt kardamom
1 csomag vaníliáscukor

A cukrot, vizet, fűszereket összeöntjük,  beletesszük a mandulát, felforraljuk  és folyamatosan keverjük. A cukor és a fűszerek szépen átjárják, bevonják a mandulát. Pár perc alatt a víz elpárolog és kikristályosodik. Ekkor egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire vagy deszkára öntjük és hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént celofánzacskóba adagoljuk. Majd jól eldugjuk, ha ajándéknak szánjuk. Ha szem előtt van pillanatok alatt elfogy :D






2019. december 13., péntek

Mogyoróvajas kekszek

Két napja készítettem el ezeket a csodás kekszeket. A mogyoróvajat szerettem volna elhasználni. Gluténmentes sütit kerestem, erre a receptre bukkantam, ezt ajánlották. Alig van velük munka. Gyúrod, formázod, sütöd, megeszed :) Kard Évától származik a recept, köszönet érte!




Hozzávalók:

25 dkg mogyoróvaj
25 dkg porcukor
5 dkg kukoricakeményítő
1 nagyobb méretű egész tojás
vanília

A sütőt előmelegítjük 170 fokosra.
Tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A hozzávalókat összegyúrjuk. Diónyi golyókat formázunk, tepsire tesszük, de távol egymástól, hisz sütés közben megnőnek.  Tetejüket lenyomjuk, majd az előmelegített sütőben, légkeverésen megsütjük. Sütési idő kb. 15 perc, de ez sütőfüggő.

Csodás, roppanós kekszeket kapunk. Az ízük hasonlít a régi mogyorós csókokra, amit a búcsúkban, vásárokban lehetett kapni. Gyermekkorom idézi <3












2019. december 9., hétfő

Puncs

Hosszú évekkel ezelőtt ittam először puncsot a bécsi adventi vásárban. Nagyon ízlett :) Nem is tudom, hogy a bögre miatt ittam vagy magáért a finomságért :D A bögréket azóta is nagy becsben őrzöm. Kerestem egy puncs receptet, elkészítettem és nagy sikere van azóta is. Nem csak a családomban, hanem a barátok,  vendégeim körében is.




Hozzávalók:

egy üveg száraz vörösbor
egy csomag forralt bor fűszerkeverék
6-8 tojás sárgája
6-8 dl rostos narancslé
1/2-1 dl rum
25 dkg porcukor

A bort felforraljuk a fűszerkeverékkel.
A tojások sárgáját a porcukorral összekeverjük, majd vízgőz fölött sűrű krémmé főzzük, közben habverővel folyamatosan keverjük. Ez történhet kézi vagy gépi habverővel. Utóbbival könnyebb :) Ha már szépen besűrűsödött a masszánk levesszük a gőzről, hozzáadagoljuk a forralt bort, a narancslét végezetül a rumot. Jól elkeverjük és melegen, forrón fogyasztjuk.

Kitűnő vendégváró, gasztroajándék is lehet.