Ezt a sütit egy újságban láttam meg. Rögtön beleszerettem :) A lime íze, az illata, hmmm.......... Ahogy sültek a lapok isteni illat lengte be a konyhát. Egy igazán üdítő, nyári sütemény lett a végeredmény.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
csipet só
1 lime reszelt héja
1 egész tojás
5 dkg vaj / margarin
10 dkg tejföl
A hozzávalókból tésztát készítünk és hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
Könnyen kezelhető, kellemes tésztát kapunk.
Hozzávalók a krémhez:
4 dl tej
4 púpozott evőkanál liszt
20 dkg vaj / margarin
20 dkg porcukor
1 lime reszelt héja és leve
A tejben simára keverjük a lisztet, sűrűre főzzük majd kihűtjük.
A vajat / margarint habosra keverjük a porcukorral. A két masszát összekeverjük, hozzáadjuk a lime reszelt héját és levét. Ezzel kész a krémünk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát három részre osztjuk és kb. 30 x 35 méretű lapokat sütünk. Nagyjából 8-10 perc a sütési idő, de ez sütőfüggő!!
A kihűlt lapokat megtöltjük a krémmel. Tetejét a következő mázzal vonjuk be.
Hozzávalók a mázhoz:
30 dkg porcukor
1 lime leve
egy tojásfehérje (el is hagyható, a máz fényességét szolgálja)
szükség esetén pár csepp víz
A porcukrot, lime levét és a tojás fehérjét simára keverjük. Cseppenként annyi vizet teszünk hozzá, hogy folyós legyen. Lehet nincs is vízre szükségünk, ha nagyobb méretű a tojás.
Ezzel a mázzal bevonjuk a sütemény tetejét és hűtőben pihentetjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Tippek, tapasztalatok:
Ez a krém nem az eredeti recepthez tartozik. Azt olvasva volt egy sanda gyanúm, hogy valami nem stimmel. El nem tudtam képzelni, hogy a 3 dl tejhez ha 15 dkg lisztet teszek és felfőzöm abból egy normális alap lesz. De ne legyek "hitetlen", ( a nagymamám mondta anno) kipróbáltam. Nem működött a dolog. Hidegen még simára tudtam keverni a lisztet a tejjel, de ahogy főztem úgy ugrott össze egy csomóba. Na akkor az az adag kuka és jöhetett a saját verzió, ahogy eredetileg gondoltam. Ezt írtam le a recepthez is. No, így már minden szuper volt! :)
A még nedves máz tetejére reszeltem lime héjából. Mikor összeértek a lapok, megszáradt a máz (kb. 5-6 óra) vizet forralunk, kancsóba öntjük és ebbe tesszük bele a kést. Hagyjuk pár pillanatra benne a kést, hogy a penge átforrósodjon. A felesleges vizet letöröljük róla, így szeleteljük fel a süteményt. Ezt a vízbe "mártogatósdit" minden egyes vágásnál megismételjük.
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
2018. május 24., csütörtök
2018. május 22., kedd
Karajba zárt csülök
Biztos többen hallottatok erről a finom ételről, talán el is készítettétek. Első alkalommal tavaly debütáltam vele :) A mostani sütésből viszont fotókat is tudtam készíteni, így meg tudom veletek is osztani a részleteket. Nagyon finom étel. Elkészítése egyszerű, semmi rutint nem igényel.
Hozzávalók:
1 főtt, füstölt csülök
8-10 szelet karaj
kb. 20 szelet bacon
egy fej vörööshagyma
2 evőkanál mustár
kb. 20 dkg reszelt sajt
2 egész tojás
liszt
A csülköt előző nap megfőzzük, a levében hagyjuk kihűlni. Másnap felvágjuk apró darabokra.
A hagymát felszeleteljük, pici olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott csülköt és a mustárt, majd összekeverjük, félre tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy őzgerinc formát kikenünk zsiradékkal, megszórjuk zsemlemorzsával, kibéleljük baconnal, hogy mindkét oldalon túllógjon. Megszórjuk reszelt sajttal. A húst sózzuk, beforgatjuk lisztbe, tojásba és rátesszük a sajtra. Erre halmozzuk a csülkös tölteléket és lenyomkodjuk. Újra megszórjuk a sajttal. Tetejére ismét lisztbe, tojásba forgatott karaj szeleteket teszünk..Ráhajtjuk a lelógó bacont. Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük úgy, hogy rakunk alá egy tepsit a kicsordogáló lé miatt, és egy órán át sütjük. Ha letelt az idő a egy sütőpapíros tepsire fordítjuk és a másik felét is pirosra sütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Ez az eredeti recept. Nálam a fele mennyiséggel készült, egy őzgerinc formában. Két személyre ez a mennyiség bőven elég, sőt! Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható. Szebben szeletelhető, ha hagyjuk sütés után állni. Kitűnő vendégeknek is. Akár előző nap is összeállíthatjuk és másnap sütjük.
Hozzávalók:
1 főtt, füstölt csülök
8-10 szelet karaj
kb. 20 szelet bacon
egy fej vörööshagyma
2 evőkanál mustár
kb. 20 dkg reszelt sajt
2 egész tojás
liszt
A csülköt előző nap megfőzzük, a levében hagyjuk kihűlni. Másnap felvágjuk apró darabokra.
A hagymát felszeleteljük, pici olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott csülköt és a mustárt, majd összekeverjük, félre tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy őzgerinc formát kikenünk zsiradékkal, megszórjuk zsemlemorzsával, kibéleljük baconnal, hogy mindkét oldalon túllógjon. Megszórjuk reszelt sajttal. A húst sózzuk, beforgatjuk lisztbe, tojásba és rátesszük a sajtra. Erre halmozzuk a csülkös tölteléket és lenyomkodjuk. Újra megszórjuk a sajttal. Tetejére ismét lisztbe, tojásba forgatott karaj szeleteket teszünk..Ráhajtjuk a lelógó bacont. Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük úgy, hogy rakunk alá egy tepsit a kicsordogáló lé miatt, és egy órán át sütjük. Ha letelt az idő a egy sütőpapíros tepsire fordítjuk és a másik felét is pirosra sütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Ez az eredeti recept. Nálam a fele mennyiséggel készült, egy őzgerinc formában. Két személyre ez a mennyiség bőven elég, sőt! Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható. Szebben szeletelhető, ha hagyjuk sütés után állni. Kitűnő vendégeknek is. Akár előző nap is összeállíthatjuk és másnap sütjük.
2018. május 18., péntek
Töltike - ahogy nagymamám nevezte
Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt ez az étel. Az egész család szerette, nagy lábasban készítette mindig a mama. Nagyon tudott főzni és sütni is. Innen tudom be a konyhai imádatomat, biztos tőle örököltem. A dédimamámtól pedig a kézügyességemet, legalábbis anyu és mama is ezt mondta anno.
No de visszatérve a töltikéhez :) Azt nem mondom, hogy pikk-pakk elkészíthető, de megéri!!! Sokszor előre összerakom, másnap főzöm.
Hozzávalók:
50 dkg darált hús
kb. 15-20 dkg rizs
1 egész tojás
fűszerek: pirospaprika, só, bors, majoranna, őrölt kömény, 2-3 gerezd reszelt fokhagyma, kisebb fél fej reszelt vöröshagyma
kb. 3 kg-os fejes káposzta
1-2 nagyobb fej vöröshagyma (attól függően ki mennyire szereti)
2-3 szelet füstölt szalonna
sertészsír
1 liter paradicsomlé vagy sűrített paradicsom (lehet bolti, lehet házi)
A rizst megfőzzük, mindenki elkészíti a maga jól bevált módszere szerint, majd kihűtjük.
A darált húst a rizzsel és a fűszerekkel összekeverjük. Megkóstoljuk és ízlés szerint fűszerezhetjük tovább.
A káposzta külső leveleit leszedjük. Megpróbáljuk a torzsáját amennyire csal lehet kiszedni. Forró, sós vízbe tesszük és elkezdjük főzni. Ahogy fő a leveleket szépen le lehet szedni róla. Ha már kezdenek átlátszó színűek lenni, akkor kivesszük és hűlni hagyjuk. Így folytatjuk tovább amíg csak tudjuk.
Egy nagyobb lábasba vagy fazékba zsírt teszünk, erre az apróra vágott szalonnát, a felszeletelt hagymát.
Az előre főtt káposztalevelekbe becsomagoljuk a tölteléket és beleállítjuk a fazékba/lábosba. Ráöntjük a paradicsomlevet, felöntjük vízzel, hogy ellepje. Szórunk rá kevés pirospaprikát, megsózzuk és közepes lángon kb. 1-1,5 órán át főzzük. Ezalatt az idő alatt a töltelékek megfőnek, a leve kissé elfő, besűrűsödik.Ha kész friss kenyérrel tálaljuk.
Tippek, tapasztalatok:
A káposzta főzése során a közepét felvágom apró csíkokra és a töltelékek köré teszem, belefőzöm. Így nem vész kárba. Napokig is ehető, de le is fagyasztható. Magam is szoktam ehhez a módszerhez folyamodni. A levelekről a megmaradt torzsás, vastagabb részét vágjuk ki, így könnyebb a csomagolása.
No de visszatérve a töltikéhez :) Azt nem mondom, hogy pikk-pakk elkészíthető, de megéri!!! Sokszor előre összerakom, másnap főzöm.
Hozzávalók:
50 dkg darált hús
kb. 15-20 dkg rizs
1 egész tojás
fűszerek: pirospaprika, só, bors, majoranna, őrölt kömény, 2-3 gerezd reszelt fokhagyma, kisebb fél fej reszelt vöröshagyma
kb. 3 kg-os fejes káposzta
1-2 nagyobb fej vöröshagyma (attól függően ki mennyire szereti)
2-3 szelet füstölt szalonna
sertészsír
1 liter paradicsomlé vagy sűrített paradicsom (lehet bolti, lehet házi)
A rizst megfőzzük, mindenki elkészíti a maga jól bevált módszere szerint, majd kihűtjük.
A darált húst a rizzsel és a fűszerekkel összekeverjük. Megkóstoljuk és ízlés szerint fűszerezhetjük tovább.
A káposzta külső leveleit leszedjük. Megpróbáljuk a torzsáját amennyire csal lehet kiszedni. Forró, sós vízbe tesszük és elkezdjük főzni. Ahogy fő a leveleket szépen le lehet szedni róla. Ha már kezdenek átlátszó színűek lenni, akkor kivesszük és hűlni hagyjuk. Így folytatjuk tovább amíg csak tudjuk.
Egy nagyobb lábasba vagy fazékba zsírt teszünk, erre az apróra vágott szalonnát, a felszeletelt hagymát.
Az előre főtt káposztalevelekbe becsomagoljuk a tölteléket és beleállítjuk a fazékba/lábosba. Ráöntjük a paradicsomlevet, felöntjük vízzel, hogy ellepje. Szórunk rá kevés pirospaprikát, megsózzuk és közepes lángon kb. 1-1,5 órán át főzzük. Ezalatt az idő alatt a töltelékek megfőnek, a leve kissé elfő, besűrűsödik.Ha kész friss kenyérrel tálaljuk.
Tippek, tapasztalatok:
A káposzta főzése során a közepét felvágom apró csíkokra és a töltelékek köré teszem, belefőzöm. Így nem vész kárba. Napokig is ehető, de le is fagyasztható. Magam is szoktam ehhez a módszerhez folyamodni. A levelekről a megmaradt torzsás, vastagabb részét vágjuk ki, így könnyebb a csomagolása.
2018. május 17., csütörtök
Karamell likőr
Gyengém a karamell, mindenféle formájában szeretem. Legyen ital, legyen süti, legyen cukorka :) Gyerekorom egyik "nagy" cukorkája volt a tejkaramell. Itt Lengyelországban krówka hegyek vannak :D :D Amerre nézek különféle csomagolású, állagú krówkákra bukkanok. Kikerülhetetlen, hogy ne vásároljak belőle ;) Ezt a likőrt egy ismerősömnél láttam meg és abban a minutumban tudtam, hogy elkészítem. Csak a megfelelő időre vártam, hogy haza menjünk, így ajándékba is tudtam vinni belőle. Sikere volt!!
Hozzávalók:
6 dl tartós tej
2 dl tejszín (habtejszín)
30-35 db tejkaramella (krówka)
1/2 l vodka
A tejet a tejszínnel felmelegítjük (nem forraljuk!!) és beletesszük a tejkaramellákat. Folyamatos kevergetve felolvasztjuk. Ha felolvadtak a cukrok kihűtjük és hozzáöntjük a vodkát. Jól behűtjük, felhasználás előtt összerázzuk.
Tippek, tapasztalatok:
Ha van rá mód ne a legkeményebb cukorkákat vegyétek meg. A puhábbakkal könnyebb dolgozni. Nálam a tejszín növényi volt, ezáltal sűrűbb lett a likőröm. Nem vodkát használtam. Itt kapható egy úgynevezett spiritusz. Ez egy igen erős szesz, 96 %-os. Na ebből nem kellett a fél liter, elég volt "csak" 1,5 dl.
2018. május 16., szerda
Sós karamellel töltött piskóta tallérok
Napok óta nem sütöttem, férjem nem is találta a helyét :) Gondoltam meglepem ezekkel a kis szépségekkel, amik ráadásul nagyon finomak is lettek. Sütöttem már hasonló sütit, úgy nevezett whoopie piet. Az is nagy sikert aratott anno. Ennek különlegessége a krémje. Abszolút nem bonyolult nasi, viszonylag gyorsan elkészíthető, különleges a sós krémtől és nem utolsó sorban még mutatós is.
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
1 egész tojás
25 dkg liszt
5 dkg cukrozatlan kakaópor
2 teáskanál sütőpor
csipet só
1,5 dl tej
Hozzávalók a krémhez:
5 dkg cukor
2 evőkanál víz
65 ml habtejszín
15 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
1 kávéskanál tengeri só
Először elkészítjük a karamellt. Az 5 dkg cukrot a két evőkanál vizet egy kis lábasba elkeverjük, feltesszük közepes lángra és karamellizáljuk, míg szép világos színe lesz. Vigyázz! Nehogy megégjen, akkor kegyetlen lesz az íze! A tejszínt felmelegítjük és óvatosan a karamellhez adjuk, folyamatosan kevergetve, hogy egyneművé váljon. Félretesszük hűlni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A puha vajat / margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást. A lisztbe elkeverjük a kakaóport, sütőport. Ezt is a masszánkhoz adjuk, majd a tejet adagoljuk hozzá és sima tésztává dolgozzuk. Nyomózsákba tesszük, vagy kiskanál segítségével kicsi halmokat készítünk. Az előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A krémhez habosra keverjük a vajat / margarint a porcukorral, majd a karamellt is hozzákeverjük. Végül ízesítjük a sóval. Az így kapott krémmel megtöltjük a kis piskótákat. Hűtőbe tesszük és egy-két óra alatt megpuhulnak.
Tippek, tapasztalatok:
A krémet elfeleztem, csak az egyik részébe tettem sót. Fele tészta édes krémmel, fele pedig sósan készült. Frissen még ropogósak, de ahogy áll a hűtőben egyre jobban megpuhulnak a tészták a krémtől. Vigyázni kell a sütéskor, ha túlsütjük kemények maradnak a korongok.
Amikor a sütőpapírra nyomjuk a tésztát egy kicsit "csúcsosak" lesznek,. Ezeket könnyen orvosolhatjuk. Az ujjunkat bevizezzük és picit megnyomjuk a korongok tetejét. Az első két képen láthatjátok.
Mérettől függően kb. 50 db korongunk lesz. Nálam 3-4 centis volt az átmérőjük.
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
1 egész tojás
25 dkg liszt
5 dkg cukrozatlan kakaópor
2 teáskanál sütőpor
csipet só
1,5 dl tej
Hozzávalók a krémhez:
5 dkg cukor
2 evőkanál víz
65 ml habtejszín
15 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
1 kávéskanál tengeri só
Először elkészítjük a karamellt. Az 5 dkg cukrot a két evőkanál vizet egy kis lábasba elkeverjük, feltesszük közepes lángra és karamellizáljuk, míg szép világos színe lesz. Vigyázz! Nehogy megégjen, akkor kegyetlen lesz az íze! A tejszínt felmelegítjük és óvatosan a karamellhez adjuk, folyamatosan kevergetve, hogy egyneművé váljon. Félretesszük hűlni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A puha vajat / margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást. A lisztbe elkeverjük a kakaóport, sütőport. Ezt is a masszánkhoz adjuk, majd a tejet adagoljuk hozzá és sima tésztává dolgozzuk. Nyomózsákba tesszük, vagy kiskanál segítségével kicsi halmokat készítünk. Az előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A krémhez habosra keverjük a vajat / margarint a porcukorral, majd a karamellt is hozzákeverjük. Végül ízesítjük a sóval. Az így kapott krémmel megtöltjük a kis piskótákat. Hűtőbe tesszük és egy-két óra alatt megpuhulnak.
Tippek, tapasztalatok:
A krémet elfeleztem, csak az egyik részébe tettem sót. Fele tészta édes krémmel, fele pedig sósan készült. Frissen még ropogósak, de ahogy áll a hűtőben egyre jobban megpuhulnak a tészták a krémtől. Vigyázni kell a sütéskor, ha túlsütjük kemények maradnak a korongok.
Amikor a sütőpapírra nyomjuk a tésztát egy kicsit "csúcsosak" lesznek,. Ezeket könnyen orvosolhatjuk. Az ujjunkat bevizezzük és picit megnyomjuk a korongok tetejét. Az első két képen láthatjátok.
Mérettől függően kb. 50 db korongunk lesz. Nálam 3-4 centis volt az átmérőjük.
2018. május 10., csütörtök
Almás pite pudingosan
De rég jártam erre :) Az elmúlt pár hétben otthon voltunk Tatán. Sokfélét főztem, sütöttem a mindennapokra és a fagyasztóba a gyerekeknek Az almás pite is szerepelt a listán. Tészta a régi, de az almát egy kicsit másképp készítettem, ami nagyon finom lett. Szaftos volt a pudingos tölteléktől, egy nap alatt elfogyott. A hűtőbe tettem, mert a nagy melegben jól esett a hideg finomság.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg zsír
1/2 cs. sütőpor
2 dl tejföl
csipet só
töltelék:
1-1,5 kg alma
1 cs. vaníliás puding
ízlés szerint cukor, fahéj
kb. 1 dl víz
zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
egy tojássárgája
A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, majd hűtőbe tesszük, míg a tölteléket elkészítjük.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Egy fazékba tesszük, ízlés szerint cukrozzuk, ízesítjük őrölt fahéjjal. Közepes lángon megpároljuk. Amikor az almánk puha hozzáadjuk a deci vízben elkevert pudingot is összefőzzük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 30 x 40-es méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát ketté osztjuk, kinyújtjuk az elsőt. Megszórjuk zsemlemorzsával vagy kekszmorzsával és erre ráöntjük az almát, elsimítjuk. Kinyújtjuk a tészta másik felét és rátesszük az almára. Sodrófával finoman megigazíthatjuk, meggörgethetjük. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával díszítjük. Megszurkáljuk és az előmelegített sütőben megsütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Elfelejtettem megszurkálni sütés előtt a tésztát. Miután megsült egy üres tepsit rátettem, finoman megnyomtam. Ezáltal a gőz távozott a tésztából és szép egyenletes lett :)
Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg zsír
1/2 cs. sütőpor
2 dl tejföl
csipet só
töltelék:
1-1,5 kg alma
1 cs. vaníliás puding
ízlés szerint cukor, fahéj
kb. 1 dl víz
zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
egy tojássárgája
A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, majd hűtőbe tesszük, míg a tölteléket elkészítjük.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Egy fazékba tesszük, ízlés szerint cukrozzuk, ízesítjük őrölt fahéjjal. Közepes lángon megpároljuk. Amikor az almánk puha hozzáadjuk a deci vízben elkevert pudingot is összefőzzük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 30 x 40-es méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát ketté osztjuk, kinyújtjuk az elsőt. Megszórjuk zsemlemorzsával vagy kekszmorzsával és erre ráöntjük az almát, elsimítjuk. Kinyújtjuk a tészta másik felét és rátesszük az almára. Sodrófával finoman megigazíthatjuk, meggörgethetjük. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával díszítjük. Megszurkáljuk és az előmelegített sütőben megsütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Elfelejtettem megszurkálni sütés előtt a tésztát. Miután megsült egy üres tepsit rátettem, finoman megnyomtam. Ezáltal a gőz távozott a tésztából és szép egyenletes lett :)