2017. január 24., kedd

Sport csoki

Sport csoki

Hú, ez a fotó nem is tudom hány éve készült már. Ma képeket nézegettem és nagyon sok olyanra találtam, amit "majdmegosztok" albumban van elrakva. Na, akkor ennek eljött az ideje.
Nem kell sütni, gyorsan elkészíthető és isteni finom.


Hozzávalók:

50 dkg darált keksz
25 dkg margarin

2 dl tej
3-4 evőkanál kakaópor
20 dkg porcukor
1 fiola rumaroma

A margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a porcukrot, kakaóport. Beleöntjük a tejet, a rumaromát végezetül a kekszet. Jól eldolgozzuk és egy tálra / tálcára ellapogatjuk, tetszés szerinti vastagságúra. Kihűtjük, majd gőz fölött olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Hűtőbe tesszük pár órára. Ha jól lehűlt forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.



Sós teasütemény II.

A sósak a gyengéim :) Képes lennék napokig sósat rágcsálni bármilyen étel helyett :D
Igazán kevés munkával egy csodás finomságot állíthatunk elő, ami napokig omlós marad.
A formázás több lehetőséget is kínál de ez a megoldás a legegyszerűbb, leggyorsabb. A leesett széleket összegyúrtam és újra felhasználtam. Nem volt vele semmi gond.


Hozzávalók:

90 dkg liszt
48 dkg margarin / vaj (kinek mi)
5 tojássárgája
2,4 dl habtejszín! (igen, jól írtam!)
2 dkg só (nekem kevés, szerintem elbír többet is! kóstoljátok meg a begyúrt tésztát!)

tetejére:

tojássárgája, reszelt sajt, magok

A hozzávalókat összedobjuk és készítünk egy tésztát. Ne gyúrmákoljuk sokáig! Ha van rá lehetőségünk, akkor gépbe készítsük el. Ha összeállt a tészta nyújtsuk ki kb. másfél centis vastagságúra, tegyük egy tálcára vagy deszkára és dugjuk a fagyasztóba jó fél órára.
Ha letelt az idő vágjuk fel egyforma darabokra, kenjük le sárgájával és szórjuk meg ízlés szerint sajttal, magokkal. Előmelegített, 200 fokos sütőben süssük meg.
Vigyázat!!! Eteti magát, függőséget okoz!  

Mielőtt a fagyasztóba tettem a tésztát ketté osztottam, hogy jobban elférjen. Egy deszkára tettem, a két tésztalap közé szilikonos sütőpapír került, így egy kalap alatt le volt a gond és elég volt egy rekeszt kiszednem a fagyasztóból.

Narancsos kekszgolyók

Még tavaly előtt készült ez a gyors, egyszerű finomság. Bármilyen alkalomra elkészíthető, gyerekekkel kitűnő móka :) 



Hozzávalók:

10 dkg fehér csokoládé
8 dkg margarin
12 dkg darált háztartási keksz
fél narancs leve, reszelt héja
10-15 dkg aprított, pirított mogyoró

A csokoládét felolvasztjuk gőz fölött (vagy mikróban, de akkor nagyon vigyázzunk, nehogy megégjen!) Belekeverjük a puha margarint. Hozzáadjuk a kekszet, narancs héját, levét. Egy lágy masszát kapunk, amit kb. egy órára a hűtőbe teszünk.
Közben a mogyorót pirítjuk, aprítjuk. A masszából golyókat formázunk és a mogyoróba forgatjuk.

Gesztenyés mézes

Mivel nagy rajongója vagyok a mézes tésztáknak, a fagyasztóban pedig volt pár csomag gesztenyemassza így nem volt kérdés, hogy elkészítsem-e ezt a sütit.

                   

Tészta hozzávalói:

10 dkg méz
15 dkg cukor
6 dkg margarin
2 egész tojás
40 dkg liszt
3 dkg kakaópor
fél evőkanál szódabikarbóna
csipet só

Mézet, vajat, cukrot megolvasztjuk egy fazékban, Majd elzárjuk a tűzhelyet. A száraz anyagokat összekeverjük. A tojásokat meglazítjuk egy villával, hozzáadjuk a meleg, olvasztott mézes alapba és elkeverjük. Hozzáadjuk a kakaós - szódás - lisztet és eldolgozzuk. A tésztát deszkára borítjuk,átgyúrjuk, négy részre osztjuk. Kb. 30 x 35 cm-es lapokat nyújtunk és 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük. Nem kell sokáig! Kb.8-10 perc alatt kész is van. Ha kész kihűtjük.

Krém:

5 dl tej
5 púpos evőkanál liszt
20 dkg margarin / vaj
20 dkg porcukor
50 dkg gesztenyemassza
ízlés szerint rum

A tejben csomómentesre keverjük a lisztet. Ha nem sikerül, akkor átszűrjük, nálam is előfordul. Sűrű krémmé főzzük és kihűtjük.
(bele lehet állítani hideg vízbe is az edényt, hogy felgyorsítsuk a folyamatot, de sütés előtt is lefőzhetjük)
A margarint / vajat kihabosítjuk a porcukorral. A főzött alapot simára keverjük, hozzáadjuk a cukros krémet és összekeverjük. Végezetül a gesztenyemasszát összetörjük vagy lereszeljük és azt is a krémhez adjuk. Ízlés szerint rummal ízesítjük. A lapokat betöltjük, tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük.


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...